0

آموزش اسکی و انواع آن+مهمترین نکات این ورزش!

بازدید 2861
زمان مطالعه: ۱۳ دقیقه

اگر خواهان انجام اسکی و آموزش اسکی، این ورزش مهیج و جذاب هستید می‌توانید از آموزش زیر برای آشنایی با اسکی استفاده کنید، اما همیشه توصیه می‌شود از مربیان متخصص که دارای مدرک مربیگری هستند، پیست‌های اسکی و وسایل ورزشی استاندارد برای حفظ سلامت و موفقیت در این ورزش بهره بگیرید.

در ابتدا سراغ انواع ورزش اسکی میرویم:

انواع ورزش اسکی

آموزش انواع ورزش اسکی

اسکی در حقیقت یکی از جذاب ترین و هیجان انگیز ترین رشته های ورزشی در تمام دنیا می باشد که با بارش برف افراد زیادی برای تفریح به سمت آن می روند. برای رفتن به سمت این ورزش در ابتدا باید با انواع آن آشنا باشید تا علاقه خود را پیدا کنید.

اگر به کوهنوردی زمستانه هم علاقه دارید در این دوره میتوانید مطالب جذابی در این باره آموزش ببینید.

  •  اسکی آلپاین

طی آن اسکی بازان از ارتفاعات کوه به طرف پایین کوه اسکی می کنند که از نظر سرعت و عبور به صورت زیگزاگ از بین چوبهای پرچم امتیازاتی به آنها داده می شود.

  • اسکی مارپیچ و مارپیچ کوچک

این نوع اسکی در دامنه یک شیب انجام می شود و اسکی باز باید از بین چوبهای پرچم با حرکات مارپیچ یا زیگزاگ عبور کند. 

  •  اسکی سرعت یا شوس

این اسکی با روش آزاد و با سرعت زیاد در یک مسیر مستقیم و بدون پیچ و کنترل انجام می شود.

  • اسکی باله

نوعی مسابقه در اسکی آزاد است که در آن هر اسکی باز یک عمل یا یک حرکت زیبا و جالب باله را با ترنم موسیقی در یک شیب ملایم انجام می دهد.

  • اسکی استقامت بیاتلون

مسابقه قهرمانی اسکی است که در آن مسابقه دهندگان متجاوز از ۲۰ کیلومتر اسکی صحرایی انجام می دهند و در یک نقطه معین متوقف می شوند، سپس با اسلحه به طرف هدفهایی که در آنجا قرار داده شده است نشانه گیری می کنند. اسکی بازی که هدف را زودتر از دیگران ببیند و به طرف آن شلیک کند برنده است. اسکی بازی هم که هدف را پیدا کند ولی مدتی برای یافتن آن معطل شود آن مدت زمان را بعنوان جریمه از امتیاز کلی او کسر می کنند.

  •  اسکی صحرانوردی

مسافت این مسابقه اسکی۵۰ کیلومتر است و معمولاً شامل اسکی کردن از فراز و نشیب تپه ها و در سطح زمین می باشد. وسیله اسکی مخصوص این مسابقه(چوب اسکی) باریک تر و سبکتر از سایر اسکی هاست و کفش آن نیز به دلیل مسافت زیاد سبک می باشد و از ناحیه پنجه پا به اسکی وصل می شود.

  • اسکی دانهیل(down hill)

در این مسابقه اسکی باز باید از بالای ارتفاعات مستقیماً بطرف دامنه کوه پایین بیاید. این مسابقه از ارتفاع ۶۱۰ متری و به طول ۵/۱ تا ۳ مایل انجام می شود. اسکی بازان به فاصله یک یا دو دقیقه از یکدیگر به طرف پایین حرکت می کنند و سریعترین اسکی باز برنده شناخته می شود.

  •  اسکی آزاد

در این مسابقه اسکی بازان به طور انفرادی و جداگانه با روشی که در انجام اسکی به کار می برند از دوران امتیاز دریافت می کنند بطور کلی در اسکی آزاد ۳ حرکت انجام می شود.

الف- فرود از دامنه کوه و دور زدن تپه ها و برآمدگی ها

ب- انجام عملیات باله

ج- آکروبات در دامنه کوه و پرش هوایی

 اصول ابتدایی ورزش اسکی

برای انجام هر نوع ورزشی یکسری اصول ابتدایی وجود دارد که باید آنها را به ذهن سپرد و همیشه به خاطر داشت که ورزش اسکی هم از این قاعده مستثنا نیست.

جاذبه

جاذبه زمین موجب میشود در مستقیم ترین مسیر از بالاترین نقطه کوه به پایین برسید. این مسئله همیشه خوب نیست پس توانایی هدایت و کنترل بسیار مهم است.

تعادل

برف لغزنده است بنابراین پایین آمدن از کوه به آرامی کار دشواری است.

لباس مناسب اسکی

  • خود را گرم نگه دارید. هر روز صبح وضعیت آب و هوا را چک کنید و لباس و لوازم اسکی مناسب داشته باشید تا گرم بمانید و دید داشته باشید.
  • عینک آفتابی و گاگل (برای روزهای ابری) همراه خود داشته باشید.
  • برای در امان ماندن در برابر سرما زیر لباس های خود لباس نخی نپوشید. برای اطمینان بیشتر چند لایه لباس بپوشید و در نزدیک ترین فاصله به پوست از لباس های گرم و غیرقابل نفوذ استفاده کنید.
  • فقط یک جفت جوراب بپوشید؛ با پوشیدن تعداد زیاد جوراب سردتان می شود.
  • مطمئن شوید لباس بیرونی تان ضد آب است؛ به خصوص در نیمه میانی بدن.
  • چند کیسه یا کیف مخصوص همراه خود داشته باشید تا مواقعی که هوا گرم تر میشود، لباس های اضافی را در آورده و با خود حمل کنید.
  • از پوست خود در برابر نور آفتاب و برف و باد محافظت کنید. برف روی پرتوهای خورشید تاثیر میگذارد اما شما نمی توانید اثر آن را حس کنید.
  • چند کرم ضدآفتاب همراه خود داشته باشید، بعضی کرم ها از آسیب های باد و سوز سرما نیز جلوگیری میکنند که بسیار مناسب اند.
  • هر پیست اسکی یک رنگ دارد پس به رنگ ها توجه کنید؛ سبز آسان ترین است، بعد آبی، قرمز و سیاه از همه سخت تر است.
  •  با دقت اسکی کنید و از اسکی کردن در نقاط عمیق در زمان های نامناسب (صبح زود و عصر تا دیروقت) خودداری کنید.
  • حادثه پیش میاید؛ بهتر است از بیمه ای که آسیب های ناشی از ورزش های زمستانی را پوشش میدهد استفاده کنید.

 لوازم مورد نیاز ورزش اسکی

برای آموزش اسکی مبتدی ابتدا باید بدانید تجهیزات این رشته ورزشی چیست تا بتوانید در کوهستان های بلند اسکی بازی کنید. بعضی از این تجهیزات کمی گران هستند که می توانید از باشگاه هایی که به آن مراجعه می کنید آن ها را کرایه کنید در هر صورت باید این وسایل را داشته باشید چه بخرید و چه نخرید. به طور کلی وسایل این رشته هیجانی و مفرح به دو بخش یعنی بخش پوشاک اسکی و بخش وسایل اسکی که همان ست اسکی است تقسیم می شود.

لیست کامل لوازم اسکی را از اینجا ببینید.

  • بخش پوشاک اسکی:

کاپشن اسکی

شلوار اسکی

جوراب های اسکی

عینک اسکی

  • بخش ست اسکی:

چوب اسکی

فیکس

باتوم

کفش اسکی

کلاه ایمنی

نحوه استفاده از لوازم اسکی و طرز ایستادن

 حالت قرارگیری بدن در اسکی

موقع اسکی کردن حالت بدن دائم در حال تغییر است، برای مبتدی ها نکته اصلی خم نگه داشتن زانو ها و هم سو بودن پا ها است. مهارت مهم بعدی توانایی حرکت روی برف است. زانو های خم کمک میکند از فراز و نشیب ها به راحتی عبور کنید.

طرز ایستادن در اسکی

تکیه کردن به کفش های اسکی موجب افزایش کنترل و تعادل میشود. فرض  کنید میخواهید در یک استخر شنا کنید؛ در این صورت بدن خود را به جلو متمایل می کنید نه عقب. باید همیشه آماده حرکت باشید.

 با دقت نگاه کردن و انعطاف هنگام اسکی

کل بدن باید برای هر نوع حرکتی آماده باشد علاوه بر زانو، آرنج خود را با زاویه ۷۵ درجه جلوی خود قرار دهید. این حالت به حرکت درست باتوم ها کمک میکند. همیشه به جلو نگاه کنید. نگاه شما باید به کوه باشد نه پاهایتان.

حالت صحیح باتوم های اسکی

ساعد خود را همراه با بازوها در خلاف جهت باتوم ها حرکت دهید (با زاویه ای بین ۷۰ تا ۸۰) در این حالت وقتی باتوم ها را جلوی خود نگه می دارید ، وزن بدنتان جلو می افتد. به این شکل می توانید کنترل خود را افزایش دهید.

 حرکت مچ ها در اسکی

اگر باتوم ها را درست بگیرید، برای حرکت کردن کافی است تنها مچ ها را حرکت دهید؛ اگر بازوهایتان را حرکت دهید تعادل خود را از دست میدهید. اگر حرکت دادن باتوم ها را با استفاده از مچ دست تمرین کنید، خیلی زود انجام این حرکت برایتان ساده میشود.

محکم نگه داشتن نیم تنه در اسکی

در طول حرکت بدن خود را محکم نگه دارید. چرخیدن حین اسکی کردن یکی از اشتباهات رایج است. این مسئله باعث میشود حالت صحیح بازو هایتان به هم برسد و کنترل و تعادل خود را از دست بدهید. همچنین بازگشت به حالت صحیح قبلی برایتان سخت میشود.

 فواید ورزش اسکی چیست؟

یکی از بارزترین و شایع ترین فواید این ورزش هیجانی و مهیج ارتقای سیستم قلبی و عروقی بدن است. همچنین با انجام این رشته ورزشی همراه دوستانتان می توانید هوشیاری خود را ارتقا دهید که همین امر باعث می شود فرد بتواند حین ورزش کردن عکس العمل سریعی نسبت به هر محرک خارجی از خود نشان دهد. همچنین با این رشته ورزشی می توانید از شر استرس ها و اضطراب های روزانه خود خلاص شوید.

این ورزش محبوب با تنظیم کردن گردش خون شما باعث می شود کاری کند که تمامی بافت های بدنتان در بهترین حالت از خودشان قرار بگیرند که همین موضوع باعث می شود کمتر به بیماری هایی مانند فشار خون یا سکته قلبی دچار شوید. وقتی مدت طولانی اسکی بازی کنید کلسترول خوب خونتان افزایش پیدا می کند در نتیجه بیشتر کالری میسوزانید.

اگر دوست دارید در مورد تاثیر ورزش بر پریود بانوان بیشتر بدانید، اینجا کلیک کنید.

 

 حرکات مبتدی اسکی آلپاین

در این بخش دو نوع حرکت در ورزش اسکی آلپاین رو توضیح داده ایم:

  • حرکت جلو/عقب

Fore/Aft movement

حرکت جلو/عقب در امتداد اسکیها اتفاق میافتد و بوسیله زانو، مچ پا، مفصل لگن، حرکت ستون فقرات و موقعیت دستها کنترل میشود.انجام این حرکت منتهی به برخورداری اسکی باز از تعادل می شود.هدف از حرکت جلو/عقب این است که به اسکی باز اجازه دهد که در موقعیت ورزشی بماند و تعادل خود را حفظ کند. وضعیت اسکی باز در طول اسکی بسته به نوع پیست و بنا به خواسته اسکی باز ممکن است تغییر کند. تعادل جلو/عقب همیشه یک موقعیت چالشی بوده و اغلب مربوط به تعادل پویا میباشد. اسکی باز به صورت مداوم وضعیت خود را تغییر میدهد تا تعادل خود را حفظ کند.

بیاد داشته باشید مرکز ثقل دقیقاً در بالای مرکز سطح اتکا و بین اسکیها میباشد. برای برخورداری از حالتی مناسب بر روی چوب های اسکی یا همان حالت ورزشی می بایست مچ هر دو پاها، زانوها و باسن نسبتاً به طور مساوی خم شده باشد. باسن در راستا و بالای پاها قرار گرفته و بالاتنه کمی به طرف جلو متمایل باشد. پاها به اندازه عرض لگن باز بوده و زانوها کمی متمایل به خارج و تقریباً در راستای انگشت دوم پا قرار می گیرند. در حالیکه کف اسکیها بر روی برف قرار دارد دستها در جلوی بدن کمی باز تر از عرض شانه و تقریباً در ارتفاع ناف قرار خواهند گرفت. در این حالت وزن اسکی باز به طور یکنواخت بین دو اسکی توزیع خواهد شد.

  • حرکت چرخشی

Rotational movement

در این وضعیت ران ها زیر کاسه لگن می چرخد و هر پا یک محور عمودی چرخشی محسوب میشوند. دو نقطه ای را که میشود برای این محور به آن اشاره کرد نقطه ای از کف پا که درست زیر مچ پا است و سر استخوان ران می باشد. هر پا به طور مستقل حول محور خودش میچرخد. اغلب چرخشها در این محور در مفصل لگن اتفاق میافتد که بوسیله عضلات متصل به ران و لگن کنترل میشود. در زمان چرخش پا در این مفصل، تفکیک چرخشی بین لگن و استخوان ران (جدایی حرکتی اندام تحتانی از فوقانی) اتفاق میافتد.

چرخش ران در زمان اسکی کردن نیازمند ترکیب چرخش داخلی و دور پاها است. ( مقدار هر کدام از آنها به مقدار خم شدن پا بستگی دارد). بنابراین زمان هر پیچ، یک ران به داخل و نزدیک به محور بدن در حالیکه پای دیگر به طرف خارج و دور از محور بدن می چرخد. عضلاتی که برای ابداکشن استفاده میشود قادرند نیروی چرخشی قوی تری نسبت به عضلاتی که برای ابداکشن استفاده می شوند، بوجود بیاورند. بنابراین پای خارجی می تواند نیروی بیشتری و پیچ قوی تری ایجاد کند.

 

مراحل مهم آموزش اسکی

۱- مرحله یک آشنایی با جدول و راهنمای مسیردر پیست‌های اسکی

پیست‌های اسکی دارای مسیر‌های متفاوت برای اسکی بازان مبتدی، متوسط و حرفه‌ای هستند، پس باید ابتدا مسیر اسکی را متناسب با میزان آموزشی که دیده اید انتخاب کنید و از رفتن به مسیر‌های سخت خودداری کنید، زیرا دارای شیب و پیچ‌های تند است و احتمال آسیب دیدگی شما وجود دارد.

۲- مرحله دوم همیشه فاصله ایمنی را با سایر اسکی بازان حفظ کنید

یکی از خطر‌های شایع در پیست‌های اسکی برخورد اسکی بازان با همدیگر یا افرادی است که به بازی اسنوبورد می‌پردازند. برخورد می‌تواند منجر به آسیب دیدگی شما و وسایل اسکی شود به همین دلیل همیشه بعد ازآخرین نفر و با فاصله مناسب حرکت کنید.

۳- مرحله سوم از آموزش اسکی مسیر حرکت خود را کنترل کنید

در اسکی به ویژه در مراحل اولیه زمانی که مبتدی هستید از انجام حرکت‌های نمایشی و دادن انحنا به بدن و چوب اسکی خودداری کنید، زیرا امکان زمین خوردن شما وجود دارد. درمراحل اولیه باید دریک مسیر مستقیم حرکت کنید و زاویه انحنای کمر، نحوه به دست گرفتن باتوم‌های اسکی و فاصله بین چوب‌های اسکی را به دقت رعایت کنید.

۴- مرحله چهار سرعت عکس العمل خود را بالا ببرید

اگر در زمان حرکت سطح جلوی خود در پیست اسکی استاندارد را ندیدید و یک تپه کوتاه درآنجا قرارداشت و شما عمق تپه یا افرادی را که زیر آن ایستاده اند را نمی‌بینید سعی کنید بالای تپه توقف کنید. نداشتن دید کافی ازجلو می‌تواند منجر به آسیب دیدگی شدید ورزشکار شود.

۵- مرحله پنجم آماده سازی وسایل و تجهیزات اسکی

همیشه از وسایل استاندارد برای انجام ورزش اسکی استفاده کنید که متناسب با وزن، قد و سایز پای شما باشد، چکمه اسکی نباید به اندازه‌ای تنگ باشد که سبب فشردگی سر پنجه پای شما شود، یکی از بخش‌های ورزش اسکی پیاده روی با چوب اسکی برای رسیدن به منطقه مورد نظر است به همین دلیل باید کفش استاندارد داشته باشید تا دچار خستگی نشوید و نیز رطوبت به درون کفش‌ها نفوذ نکند.

یادگیری چگونگی نصب کفش روی چوب اسکی نیز دارای اهمیت است و باید به خوبی کفش روی بدنه و قلاب مخصوص چوب اسکی قراربگیرد تا احتمال بروز آسیب ورزشی کاهش یابد. چوب اسکی دارای نوعی قفل است که به وسیله آن کفش از آن جدا می‌شود، روش قفل و باز کردن کفش روی چوب اسکی را باید به خوبی بیاموزید تا درصورتی که دچار زمین خوردگی شدید به سرعت پای خود را آزاد کنید تا از آسیب دیدگی بیشتر جلوگیری شود.

۶- مرحله ششم از آموزش اسکی مربیان خوب بهره بگیرید

ثبت نام درکلاس‌های آموزش اسکی اگر مهارت این ورزش را ندارید یک توصیه عالی برای یادگیری اصولی و مرحله به مرحله آن است، حتی اگر بزرگسال هستید درکلاس‌ها شرکت کنید، زیرا ورزش اسکی فوت و فن‌های زیادی دارد. هیچ گاه به تنهایی در زمانی که دراسکی مبتدی هستید به انجام این ورزش به ویژه خارج از پیست‌های استاندارد نپردازید، زیرا امکان خطر‌های فراوان وجود دارد.

۷- مرحله هفتم ازآموزش اسکی با نوع حرکت در اسکی آشنا شوید

راه رفتن با استفاده از چوب اسکی به صورت اقفی و عمودی انجام می‌شود، یکی از بهترین تمرین‌ها راه رفتن افقی با چوب اسکی است دراین شیوه هربار چوب اسکی را جای پای قبلی خود می‌گذارید و به صورت افقی درمسیرجابه جا می‌شوید.

دراسکی باید فرم بدن انحنای مناسب داشته باشد و گرنه افزون بر ناتوانی دراجرای حرکت، دچار مشکل کمر درد نیز می‌شوید، گرفتن دسته باتوم‌ها و انداختن بند دسته به دور مچ‌ها سبب جلوگیری از سقوط و ازدست دادن باتوم در زمان اسکی می‌شود.

۸- مرحله هشتم توقف از رو به رو و از پشت سر

برای توقف چه از رو به رو و چه ازپشت سر چوب‌های اسکی باید به شکل حرف انگلیسی V در پایان حرکت شما قراربگیرند. اگر درحال پایین آمدن ازتپه هستید و می‌خواهید بایستید نوک تیز حرف V باید به سمت خارج و در مقابلتان باشد و اگر می‌خواهید درحالی که به سمت عقب می‌روید بایستید نوک تیز نحوه قرارگرفتن چوب‌ها باید به سمت خارج و درپشت سرتان باشد.

 *دقت کنید که چوب‌های اسکی برروی هم قرار نگیرند و تنها درکنارهم مماس شوند، زیرا قرارگرفتن چوب‌های اسکی برروی هم سبب از دست دادن تعادل شما می‌شود.

۹- مرحله نهم چگونه بچرخید و جهت خود را دگرگون کنید

یکی از مواردی که در زمان انجام ورزش اسکی وآموزش اسکی باید آن را یاد بگیرید چگونگی چرخش به چپ یا راست است. برای این کار قبل از اقدام به چرخش جهت خود را مشخص کنید، درمسیر مستقیم حرکت کنید و با استفاده از یکی از باتوم‌ها و قراردادن آن روی زمین به سمت مورد نظر بچرخید. دو چوب اسکی باید زاویه کمی از هم در زمان گردش پیدا کنند و گرنه دچار برهم خوردن تعادل می‌شوید.

۱۰- مرحله دهم چگونه ایمن به زمین بخوریم

زمین خوردن دراسکی یکی از اتفاق‌های غیر قابل اجتناب است و حتی بسیاری از اسکی بازان حرفه‌ای نیز زمین می‌خورند. مهمترین اصل در زمین خوردن ایمنی و سالم ماندن و نیز زمان مناسب برای زمین خوردن است. اگر سرعت حرکتتان تند و درمقابل دره‌ای قراردارید و نمی‌توانید توقف کنید، زمین خوردن یکی از راه‌های مناسب برای جلوگیری از آسیب دیدگی جدی است. در هنگام زمین خوردن بهترین وضع افتادن برروی یک پهلو مانند حالت خواب و قرارگرفتن آرنج زیر سر برای جلوگیری از برخورد سربا زمین است تا به این ترتیب از صدمه بیشتر و بروز شکستگی جلوگیری شود.

۱۱- مرحله یازدهم استفاده از تله سیژ و سایر امکانات موجود درپیست‌های اسکی استاندارد

اگر تمایل به انجام اسکی از ابتدای پیست دارید برای رفتن به نوک قله یا پیست می‌توانید از امکانات موجود درپیست مانند تله سیژ استفاده کنید. درزمان سوارو پیاده شدن ازاین وسیله حتماً به توصیه‌های اپراتور دستگاه عمل کنید و در زمان حرکت کمربند خود را ببندید و مراقب باشید چوب اسکی به زمین برخورد نکند. هرگز زمانی که دستگاه درارتفاع بالا از زمین و درحال حرکت است از آن پیاده نشوید، زیرا احتمال صدمه و حتی مرگ وجود دارد، همیشه در زمان ایمن و با اجازه اپراتور ازدستگاه خارج شوید و به اسکی بپردازید.

۱۲- مرحله دوازدهم از دیگران ایده بگیرید و حرکت‌های آن‌ها را تکرار کنید

مشاهده نحوه اسکی افراد حرفه‌ای می‌تواند درآموزش اسکی نکات ارزشمندی درباره چگونگی حرکت و ترفند‌های این ورزش مهیج در اختیارتان قراردهد.

 

 

۱۳- مرحله سیزدهم فرم ایستادن صحیح برروی چوب اسکی راتمرین کنید

اگر خیلی به جلو بر روی چوب و باتوم‌ها خم شوید کمرتان آسیب می‌بیند و نمی‌توانید به سرعت حرکت کنید، اگر هم عقب‌تر ازحالت معمول بایستید امکان افتادن از پشت و نیز برهم خوردن تعادل وجود دارد. بهترین وضع حالت نیمه نشسته برروی زانو‌ها است تا وزن بدن به خوبی برروی دو چوب اسکی پخش شود و بتوانید به خوبی حرکت کنید. در نهایت پس از چند ماه تمرین می‌توانید از پیست‌های حرفه‌ای برای اسکی استفاده کنید و با سرعت به اسکی بپردازید.

 

  • یادتان باشد چه در حال آموزش اسکی و چه بعد از اتمام آموزش اسکی برای حفظ ایمنی حتماً از کلاه و سایر وسایل محافظتی استفاده کنید و بدون اطلاع به دیگران درمکان‌های ناشناس به اسکی نپردازید. یک الی دو ساعت قبل از اقدام به اسکی خوراکی یا مایعات مصرف نکنید تا دچار سوء هاضمه و دل درد نشوید.

 

در این مقاله قسمت کوچکی از اسکی را آموزش دیدید و یاد گرفتید که اسکی چیست و چند نوع اسکی وجود دارد همچنین دراین ورزش مفرح نه تنها فعالیت عضلانی فرد ورزشکار منتهی به حرکت می شود بلکه نیروهاي وارده از محیط نیز عواملی براي پیش بردن اسکی باز به جلو خوهند بود لذا روح حاکم بر این ورزش بر گرفته از قوانین فیزیک و بر پایه تعامل مستمر انسان با طبیعت و نیروهاي موثر بر حرکت و جنبش استوار بوده و لازم است تمامی مشتاقان به این ورزش مفرح از سطوح مبتدي تا پیشرفته اطلاعات خود را در خصوص فرایندها و قوانین حاکم بر حرکت براي بهبود سطح تکنیکی خود افزایش دهند.

شما با پیست های اسکی در ایران آشنایی دارید؟

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *