0

راهنمای کوهنوردی مبتدی برای اولین صعود به قله‌

بازدید 3336
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

راهنمای کوهنوردی مبتدی برای افرادی است که قصد دارند تا اولین صعود بزرگ خود را انجام دهند. در این مقاله سعی شده است که یک راهنمای کوهنوردی مبتدی، با تمام مراحل و نکاتی که برای صعود به کوه نیاز است، ارائه شود. صعود به قله‌ی کوه تجربه‌‌ای بینظیر و دیوانه‌‌کننده‌ است، اما برای رسیدن به قله چه چیزهایی لازم است؟

انواع ورزش کوهنوردی شامل موارد زیادی از جمله راهپیمایی سخت و طاقت‌فرسا در مسیرهای طولانی و غیرحرفه‌ای، صعودی به قله و حرکت در مسیرهای صعب العبور تا رسیدن به قله‌های پوشیده از یخ، است. کوهنوردی می‌تواند چندین ماه طول بکشد یا بصورت سفر کوتاه یک روزه باشد. با توجه به مسافتی که در پیشرو دارید، نیاز به آمادگی جسمانی مناسب، دانش فنی مرتبط و شاید مهمتر از همه، ذهنی آماده  برای چالش‌های مسیر، خواهید داشت. اگر این شرایط را دارید، نکات گفته شده در این راهنمای کوهنوردی مبتدی را مطالعه کرده و ماجراجویی خود را شروع کنید.

۱- آمادگی جسمانی داشته باشید

اول از همه، متناسب و فیت باشید. تمرین‌های مناسب کوهنوردی مانند پیاده‌روی و پله‌نوردی را در برنامه‌ی روزمره خود بگنجانید. دویدن و دوچرخه‌سواری منظم برای ایجاد تناسب اندام بسیار لازم است. همچنین ورزش با وزنه‌ را برای تقویت قسمت بالای بدن، به برنامه خود اضافه کنید. در ادامه برای یادگیری اصول اولیه کوهنوردی، مانند استفاده از هارنس یا  پیچیدن و گره زدن طناب، به باشگاه سنگنوردی بروید.

بریم کوه

در مرحله بعد با کوله پشتی سنگین از تپه بالا بروید. برنامه‌های چند روزه با کوله پشتی داشته باشید. در طی این سفرهای کوتاه دوام آوردن در مسیرهای طولانی را تمرین کنید. همچنین اعتماد به نفس خود را هنگام عبور از پرتگاه‌ها یا کمرکش کوه‌ها، چه به تنهایی و چه به‌صورت هم طنابی، تقویت کنید. در نهایت، باید با انجام همه این کارها در شرایط زمستانی راحت باشید. چرا که شرایط کوهنوردی و صعود به قله‌های یخ زده می‌تواند بسیار دشوار باشد. 

۲- هدف خود را انتخاب کنید

قدم اول در راهنمای کوهنوردی مبتدی انتخاب هدف- راهپیمایی در مسیرهای حرفه‌ای، مسیرهای پوشیده از گرانیت، کوه‌های یخ زده، یخ‌نوردی یا کوهنوردی مختلط یا فقط پیاده روی-  است. سپس اهداف بلند مدت و همچنین برنامه‌های شروع کوهنوردی خود را تعیین کنید.

 رده‌های ورزش کوهنوردی‌ بر اساس ارتفاع  – در براکت‌های ۱۰۰۰ متر از ۴ Kers به ۸ Kers –  درجه‌بندی می‌شود. همچنین بر اساس میزان شیب و مواجهه با ریسک نیز در کلاس‌های مختلفی رده‌بندی می‌شوند. رده ۱ مسطح و بدون ریسک است، در رده ۲ و ۳ که شیب و موانع افزایش می‌یابد، رده ۴ شامل درگیری چهار دست و پا و در نهایت درجه ۵ که رده‌ی کوهنوردی بسیار فنی و با مهارت سنگ نوردی است.

بیش از حد بلند پروازانه نباشید. بهتر است نسبت به دستاوردهای خود احساس خوبی داشته باشید تا  از رسیدن به اهداف خود ناامید نشوید.

۳- دوره‌های راهنمای کوهنوردی مبتدی را بگذرانید  

اگر دوستان کوهنوردی دارید که می‌توانند اصول اولیه را به شما آموزش دهند از کوه‌ها و مکان‌هایی که کمترین ریسک را دارند،  شروع کنید. کوهنوردی با راهنما شما را در محیط کوهستان قرار داده و بازخورد مناسبی از محل و شرایط را به شما می‌دهد. مهمترین عامل در افزایش اعتماد بنفس در زمان کوهنوردی داشتن تجارب شخصی است.

همچنین می‌توانید از دوره‌های کوهنوردی موجود در محل زندگی خود استفاده کنید. دوره‌‌ کارآموزی کوهپیمایی، معمولاً سه و در مسیرهایی با رده‌ی ۲ یا ۳ برگزار می‌شوند. در این دوره‌های راهنمای کوهنوردی مبتدی، برنامه‌ریزی مسیر، جهت‌یابی، سفر ایمن، صخره‌ نوردی ودوره‌های لجستیک مانند تجزیه و تحلیل هوا و نجات در کوه را پوشش می‌دهند. بعضی ازاین دوره‌ها، کوهنوردی در برف و یخ را نیز آموزش می‌دهند، از جمله تکنیک‌های این دوره می‌توان به خودبازداری و پیاده روی در یخچال های طبیعی اشاره کرد. داشتن همه‌ی این تجارب به شما کمک می کند تا در هنگام تصمیم گیری در مورد چالش‌های مواجه سده در کوه، مستقل‌تر عمل کنید.

۴- استاد نقشه‌خوانی شوید

هرچه تجربه بیشتری در جهت‌یابی داشته باشید، عملکرد بهتری خواهید داشت. حتی می‌توانید در خانه با ترسیم یک مسیر بین دو نقطه روی هر نقشه، تمرین کنید. مسیرهای واقعی برای خود تعیین کنید. از همه ابزارهای جهت‌یابی مانند GPS، قطب نما، ارتفاع سنج، خطوط نقشه، مثلث‌بندی، جهت‌یابی و دید‌زدن استفاده کنید. زمانی که اعتماد بنفس لازم را بدست آوردید، خود را گم کنید سپس خودتان راه برگشت را پیدا کنید.

 پیش بینی تعداد گام‌ها وسرعت برای برنامه‌ریزی بسیار مهم است. این‌ کار به شما کمک می‌کند که در یک روز، فعالیت بیش از حد توان خود انجام نداده و خود را خسته نکنید. اطمینان حاصل کنید که به‌درستی تخمین زده‌اید. تعداد گامهای خود را برای مسافتی مشخص در نزدیکی خانه‌ی خوداندازه‌گیری کنید. سپس بر روی تپه‌ها این کار را انجام دهید تا مشخص کنید که تغییر شیب و بالا رفتن از سربالایی چه تاثیری بر روی سرعت و میزان خستگی شما دارد. 

۵- لوازم مورد نیاز را تهیه کنید

گرم نگه‌داشتن بدن در هنگام کوهنوردی بسیار مهم است. از لباس‌های مناسب استفاده کنید جوراب‌های بافته شده از پشم گوسفند بپوشید. چکمه‌هایی با لایه‌ی بیرونی سخت و قسمت داخلی جدا شونده تهیه کنید. این چکمه‌ها به خشک و گرم ماندن پاهای شما کمک می‌کنند. از کوله پشتی سبک استفاده کنید. فقط توجه کنید که به اندازه کافی بزرگ و متناسب با اصول اولیه طراحی شده باشد. فهرست لوازمی که در راهنمای کوهنوردی مبتدی ارائه شده است،  شامل هارنس، کلاه ایمنی، طناب با طول مناسب و شلوار کوهنوردی می‌باشد.  اگر برای کوهنوردی به مناطق یخ‌زده می روید از کرامپون‌های نیمه اتومات ۱۲ شاخه و یک تبر یخ  پیولت ۶۰ الی ۹۰ سانتیمتری استفاده کنید.

چراغ پیشانی را فراموش نکنید، زیرا کوهنوردی در صبح خیلی زود شروع می‌شود. اگر در نهایت گم شوید، نمی‌خواهید که در تاریکی بمانید. از خرید چادرهای کوهنوردی ارزان قیمت صرف نظر کنید. زیرا زمانی که در معرض برف، بوران و بادهایی با سرعت ۱۲۰ کیلومتر در ساعت قرار بگیرید، پشیمان خواهید شد. جعبه‌ی کمک‌های اولیه را نیز فراموش نکنید. 

فروش ویژه لوازم کوهنوردی در فروشگاه بریم کوه

 

۶- برای ارتفاع آماده شوید

 از ۳۰۰۰ متر یا بالاتر احتمالا تحت تاثیر ارتفاع قرار خواهید گرفت. این تاثیرات را دست کم نگیرید. این علائم در بهترین حالت ممکن است باعث بی‌خوابی، از دست دادن اشتها و حالت تهوع  شود، که همه‌ی این‌ها انگیزه و آمادگی بدنی شما را از بین می‌برد. در بدترین حالت ممکن است منجر به ادم ریوی شوید که ریه‌های شما را درگیر کرده و می‌تواند کشنده باشد.

سازگاری با محیط حیاتی است. در راهنمای کوهنوردی مبتدی تاکید شده است که به آرامی صعود کنید و کمپ بزنید. اگر صعود تدریجی داشته باشید، در اغلب مواقع بدن می‌تواند خود را سازگار کند. حتی اگر میل ندارید غذا بخورید و آب کافی بنوشید. در مسیرهای طولانی‌تر، میزان اکسیژن خون را اندازه‌گیری کنید. اگر سرگیجه شدید یا سرفه می‌کنید، هرچه سریعتر پایین بیایید.

۷- برنامه‌ریزی، برنامه‌ریزی و بازهم برنامه‌ریزی

برای شروع مسیرهایی که دسترسی به اطلاعات آنها آسان است،  یا مسیرهای کاملاً مشخص محلی و یا  مناطق توریستی را در نظر بگیرید. با توجه به سرعتتان روزهایی را برنامه‌ریزی کنید، زیاد بلند پروازانه نباشید. صعود در شیب تند ممکن است روی کاغذ آسان به نظر برسد اما این‌ کار در واقعیت و در پایان یک روز خسته کننده با کوله‌پشتی، به‌ ویژه در ارتفاع، سخت‌تر است. شرایط احتمالی آب و هوا را در نظر بگیرید و همیشه برنامه جایگزین داشته باشید. 

مجوزهای مورد نیاز ( در صورت رفتن به خارج از کشور ویزا) همه به برنامه‌ریزی دقیق احتیاج دارند، موانع زبانی نیز می‌توانند کار را بسیار دشوارتر کنند.

وقتی به مسیر مورد نظر رسیدید، قبل از طلوع آفتاب حرکت کنید و تا اوایل بعدازظهر به‌سمت پایین بروید، به‌ویژه در مناطق یخی که تابش آفتاب احتمال ریزش سنگ را در طول روز افزایش می‌دهد. در آخر اینکه انعطاف‌پذیر و سازگار باشید. 

۸- مجموعه مهارت‌های خود را به آرامی افزایش دهید

به تدریج پیشرفت کنید و هرچه پیش می‌روید تجربه بیشتری کسب خواهید کرد. هرگز در یک سفر بزرگ چیزی را برای اولین بار امتحان نکنید. سعی کنید مهارت‌ها را در محیطی امن تمرین کنید تا قبل از اینکه به آنها احتیاج داشته باشید کاملا مسلط باشید. توجه داشته باشید که پس از مطالعه‌ی راهنمای کوهنوردی مبتدی، باز هم برنامه‌های بسیاری نیاز است تا درک شرایط برای شما آسان شود. 

سرانجام، اگر احساس می‌کنید که با مشکل برخورد کرده‌اید، با استخدام فرد حرفه‌ای و یا یک راهنما مهارت‌های خود را گسترش دهید. بهتر است که مهارت‌های کوهنوردی را از شخصی حرفه‌ای یاد بگیرید تا اینکه با زندگی خود قمار کنید.  

منبع

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *