0

لیست بلندترین کوه های جهان و حقایق جالب در مورد آن ها

بازدید 2867
زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه

برای معرفی بلندترین کوه‌های جهان باید با قاره آسیا شروع کنیم. ۱۴ قله با ارتفاع بیش از ۸ هزار در جهان وجود دارد که در این مقاله اطلاعات جالبی از این قلل به شما میگوییم.

ابتدا با بلندترین قله جهان یعنی اورست شروع میکنیم.

 اورست|everest

کوه اورست با نام نپالی ساگارماتا (به معنی سر آسمان) و نام تبتی چومولونگما با ارتفاع ۸۸۴۸ متر از سطح دریا، بلندترین کوه جهان است. این کوه در رشته کوه‌های هیمالیا در مرز منطقه ساگارماتای نپال و تبت در کشور چین قرار گرفته‌ است.

برای صعود به این قله علاوه بر نیاز به تجهیزات حرفه ای و به هم هوایی هم نیاز هست تا دچار ارتقاع زدگی نشوید، همچنین عوامل خطرآفرین طبیعی از قبیل بادهای شدید و آب و هوای نامطلوب نیز وجود دارند. کوه اورست دارای دو مسیر اصلی صعود است که یکی در دامنهٔ جنوبی در نپال و دیگری در دامنهٔ شمالی در تبت قرار دارد.

همچنین تعداد زیادی مسیرهای فرعی که استفادهٔ کمتری از آن‌ها می‌شود. در بین این دو مسیر، مسیر جنوبی آسان‌تر بوده و بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مسیر همچنین، مسیر صعود ادموند هیلاری و تنزینگ نورگای (اولین صعود موفق به این قله در سال ۱۹۵۳) است.

| در بریم کوه بخوانید :  قله اورست | کوه های تهران |

قله اورست بلندترین کوه جهان

| در مورد کوه آرارات ترکیه بیشتر بدانید… |

 

کی۲|K2

پس از قله اورست، بلندترین کوه جهان، کی۲ با ارتفاع ۸۶۱۱ متر است. این قله در رشته کوه قراقروم و بین مرز پاکستان و چین قرار دارد.

کی ۲ دارای فنی ترین و سخت ترین مسیر صعود در جهان و سختی مسیر صعود به قله این کوه چنان دشوار است که از هر چهار نفر که موفق به صعود آن می شوند به صورت میانگین یک نفر جان خود را از دست می دهد از این رو به آن، کوه قاتل نیز گفته می شود.

آشیل کامپاگنونی و لینو لاسیدلی در سال ۱۹۵۴ برای اولین بار به این قله صعود کردند.

 کانگچنجونگا|Kangchenjunga

این کوه با ارتفاع ۸۵۸۶ متر در شرق نپال و در مرز کشور هند قرار دارد و سومین کوه بلند دنیا به حساب میاید.

این کوه شرقی‌ترین ۸۰۰۰ متری جهان به شمار می‌رود.منطقه کانچن چونگا به دلیل دوردست بودن چندان مورد توجه گردشگران قرار ندارد، از اینرو توانسته زیبائی‌های خود را حفظ نماید. از جلوه‌های منطقه کانچن چونگا می‌توان به یخچال زمو( Zemu) و پارک ملی کانچن چونگا به مساحت ۲۰۳۵ کیلومتر مربع اشاره کرد که در بخش نپال قرار دارند.

برای اولین بار یک هیئت انگلیسی(جورج باند و جو براون) در سال ۱۹۵۵ به این قله صعود کردند.

 لوتسه|Lhotse

ارتفاع چهارمین قله مرتفع جهان ۸۵۱۶ متر است که در تبت، مرز چین و نپال قرار دارد که از گردنه جنوبی به اورست متصل است.

این کوه در رشته کوه‌های هیمالیا قرار گرفته که قله محبوبی میان کوهنوردان باتجربه محسوب میشود و با اورست هم مسیر است.

نخستین صعود به این قله دشوار توسط سوئیسی ها (فریتز لوشینگر و ارنست رایز) در سال ۱۹۵۶ میلادی انجام شد.

 ماکالو|makalu

پنجمین کوه بلند دنیا ماکالو است که با ارتفاع ۸۴۶۳ متر در رشته کوه های هیمالیا در مرز کشورهای چین و نپال قرار دارد.

این کوه به دلیل شکل متمایز و هرم مانند خود معروف است و به دلیل شیب بسیار شدید و تیغه های تیز در برآمدگی های آن در فهرست سخت ترین کوه ها برای صعود قرار گرفته است.

اولین صعود به این قله در سال ۱۹۵۵ توسط یک هیئت فرانسوی(جان کوزی و لیونل تری) انجام شد.

کوه ماکالو به هیولای سیاه معروف است و به دلیل مسیرهای چالش ‌برانگیزی که دارد به عنوان یک مقصد محبوب برای کوهنوردان محسوب می‌شود.

 چوآیو|Cho Oyu

کوه چوآیو در مرز بین چین و نپال در قسمت غربی کوه اورست قرار دارد و ارتفاع این قله به ۸۲۰۱ متر میرسید و به الهه فیروزه معروف است.

از نظر برخی، این کوه جزو آسان ترین قله های هشت هزاری محسوب میشود.

نخستین صعود به این قله توسط یک هیئت اتریشی (ژوزف جوشلر، هربرت تیچی، پاسانگ داوا لاما) در سال ۱۹۵۴ میلادی صورت گرفت.

دائولاگیری|Dhaulagiri

این کوه با ارتفاع ۸۱۶۷ متر در رشته کوه های هیمالیا در نپال قرار دارد و به کوهستان سفید معروف است زیرا قله‌های این کوهستان همیشه پوشیده از برف هستند.

این کوه همانند اورست از لایه‌های سنگ آهک و دولومیت تشکیل شده است که در اصل صدها میلیون سال پیش در کف اقیانوس شکل گرفته‌اند و نیروهای زمین‌ساختی (tectonic) قدرتمند آنها را به‌ سمت بالا رانده‌اند.

اولین صعود به دائولاگیری در سال ۱۹۶۰ توسط کوهنوردانی از آلمان ، سوییس ، اتریش و نپال انجام شد.

ماناسلو|Manaslu

ماناسلو به‌علت سقوط فراوان بهمن‌ یکی از خطرناک‌ترین قله‌های دنیا محسوب می‌شود. ارتفاع این کوه ۸۱۶۳ متر است و هشتمین کوه مرتفع جهان محسوب میشود.

ماناسلو معروف است به راه خدایان و به‌ علت سقوط فراوان بهمن‌ یکی از خطرناک‌ترین قله‌های دنیا محسوب می‌شود.

اولین صعود به قله ماناسلو در سال ۱۹۵۶ توسط گروهی از کوهنوردان کشور ژاپن و از مسیر شمال شرقی صورت گرفت و جالب است بدانید که مسیر پیاده روی کوه از ارتفاع ۵۰۰ متری آغاز میشود.

این یعنی حدود ۷۷۰۰ متر صعود تا قله بعلاوه بیش از یک صد و بیست کیلومتر پیاده روی.

 نانگاپاربات|Nanga Parbat

نهمین کوه بلند جهان نانگاپاربات است که به کوه عریان یا کوه قاتل معروف است و با ارتفاع ۸۱۲۶ متر در رشته کوه هیمالیا در کشور پاکستان قرار گرفته است.

صعود به آن از مشکل‌ترین صعودهای کوهستانی است و به خاطر کوهنوردهای زیادی که در جریان صعودهای آن کشته شده‌اند به کوهستان قاتل معروف است.

این کوه دارای سه رخ گسترده است که عبارتند از: نما راکیوت در بخش شمالی کوه، نما نقره فام در بخش جنوبی کوه که با ناحیه صخره ای شروع و به شکل آبشار یخی اطراف آن را پوشانده است و نما رویال که مانند جبهه نقره فام در قسمت جنوبی کوه واقع شده است و می توان عنوان بزرگترین نما صخره ای کوه های جهان را به آن نسبت داد.

هرمان بوهل، کوهنورد اتریشی، اولین کسی بود که در سال ۱۹۵۳ به این قله رسید و بدون استفاده از اکسیژن مکمل این کار را انجام داد.

آناپورنا۱| Annapurna I

آناپورنا قله‌ای به ارتفاع ۸۰۹۱ متر در توده‌کوه آناپورنا در رشته‌کوه هیمالیا در نپال است. این قله که در مذهب هندو به «خدایگان حاصلخیزی و زراعت» منسوب است، بخشی از منطقهٔ حفاظت شده با وسعت ۷۶۲۹ کیلومتر مربع در کشور نپال است.

نخستین صعود به این قله که البته اولین کوه ۸۰۰۰ تایی بود که فتح شد در سال ۱۹۵۰ توسط موریس هرزوگ و لویی لاشنال از فرانسه صورت گرفت که فتح آن برای هردو کوهنورد سرمازدگی سخت و برای لویی لاشنال از دست دادن تمام انگشتان دست و پا را به دنبال داشت. پس از بازگشت این تیم به پاریس از آنان مانند یک قهرمان استقبال شد.

گاشربروم۱|Gasherbrum I

کوه گاشربروم۱ با ارتفاع ۸۰۸۰ متر در مرز کشور پاکستان و چین قرار گرفته است که یازدهمین قله بلند جهان به شمار می آید. گاشربروم۱ جزء دورترین قله های قراقروم محسوب می شود. عنوانی که افراد محلی برای این کوه بکار می برند “گاشا” با مفهوم کوهستان زیبا می باشد. تا قبل از ورود به دره گاشربروم ها امکان مشاهدت کوه وجود ندارد از همین رو کوهنوردان آن را به نام “قله پنهان” خطاب می کنند.

اولین صعود به کوه در سال ۱۹۵۸ توسط امریکایی ها انجام شد. 

این کوه چندین یخچال طبیعی دارد، از جمله یخچال سیاچن (Siachen) که بارها در طول تاریخ محل درگیری پاکستان و چین بوده و به همین خاطر معروف شده است.

 برودپیک|Broad Peak

قله برود پیک (Broad Peak) در جنوب شرقی قله کی۲ در مرز پاکستان و چین قرار دارد و با ۸۰۵۱ متر ارتفاع دوازدهمین کوه بلند جهان است.

این قله نیز جز قله های ۸۰۰۰ متری آسان برای صعود محسوب می شود. مدت زمانی که برای صعود به این قله طول خواهد کشید بنا به شرایط جوی متغیر است گاهی در ۶ هفته و گاهی نیز در یک هفته ممکن است که کوهنوردان قله برود پیک را صعود کنند.

در سال ۱۳۹۲ سه تن از کوهنوردان ایرانی با نام های پویا کیوان، آیدین بزرگی و مجتبی جراهی مسیری جدید برای صعود به این قله بازکردند و عنوان مسیر ایرانی را به آن نسبت دادند. متاسفانه این تیم ایرانی مسیر بازگشت را گم کردند و تا اکنون اطلاعاتی از آنان در دست نمی باشد.

نخستین صعود قله اصلی برودپیک در سال ۱۹۵۷ از سوی تیمی از کوهنوردان اتریشی به سرپرستی مارکوس شامو و همراهی کوهنورد برجسته هرمان بول صورت گرفت.

 گاشربروم۲|Gasherbrum II

گاشربروم۲ یکی از محبوب ترین قله ها در بین کوهنوردان است.

این قله با ۸۰۳۵ متر ارتفاع، دومین قله بلند رشته‌کوه گاشربروم در مرز چین و پاکستان و سیزدهمین کوه مرتفع جهان است. گاشربروم۲ در امتداد خط رأس نعل‌اسبی گاشربروم ۱ قرار دارد و فقط ۴۶ متر از آن کوتاه‌ تر است.

اولین صعود به این قله در سال ۱۹۵۶ و توسط اتریشی ها انجام شد.

 شیشاپانگما|Shishapangma

کوه شیشاپانگما چهاردهمین قله بلند هم چنین آخرین ۸۰۰۰ تایی جهان می باشد.لقب این قله، قله‌ای بر فراز دشت‌های پوشیده از چمن است که با ارتفاع ۸۰۲۷ متر در کشور چین قرار گرفته است. این کوه پس از اورست، چوآیو، گاشربروم۲ از پر مخاطب ترین ۸۰۰۰ متری های جهان محسوب می شود.

شیشاپانگما یکی از آسا‌ن‌ترین قله‌ها برای صعود است، اما سقوط بهمن در همین قله در ۵ اکتبر ۱۹۹۹ جان یکی از معروف‌ترین کوهنوردان جهان به‌نام الکس لو (Alex Lowe) را گرفت. هیئت ژاپنی – ماکاتو هارا، هیرو کومامیا، هیروفومی کونیشی اولین صعودکنندگان شیشاپانگما بودند.

بلندترین کوه های جهان در قاره های مختلف

پس از آشنایی با قله های ۸۰۰۰ متری جهان حالا نوبت آن است که بلندترین کوه های جهان در قاره های مختلف فارغ از اینکه چند متر هستند را بشناسیم.

به هر گوشه از این کره خاکی که چشم می چرخانیم قدرت و شکوه خالق هستی خودنمایی خواهد کرد. یکی از شگفتی های بکر و در امان مانده از تکنولوژی بشر در طبیعت همین برآمدگی های سطح زمین است. همه ما برای یک بار هم که شده حتی از دور چشم براین قدرنمایی طبیعت دوخته ایم.

در ادامه با بلندترین کوه های قاره آفریقا آشنا خواهیم شد.

بلندترین کوه های قاره آفریقا

کوه کلیمانجارو – تانزانیا

ارتفاع کوه کلیمانجارو ۵۸۹۵ متر است و در واقع بلندترین کوه آزاد جهان است. در مورد آب و هوای آن هم باید گفت که بین ماه های مارس تا اواخر ماه می، پر بارش ترین فصل در کلیمانجارو است و اصلا زمان خوبی برای رفتن به این کوه نیست.

هنگام صعود از این کوه یکی از منحصر به فردترین خاطرات زندگی خود را تجربه خواهید کرد. به این خاطر که ابتدا از جنگل بارانی استوایی شروع می‌کنید و از طریق اکوسیستم‌های مختلف به دشت‌ها، جنگل‌ها و بیابان‌های کوهستانی و در نهایت منطقه آب و هوایی این قله دست پیدا می‌کنید.

کوه کنیا – کنیا

کوه کنیا با ارتفاع ۵۸۳۵ متر دومین قله بلند قاره آفریقا محسوب میشود.

صعود از این کوه توسط کوهنوردان حرفه‌ای انجام می‌شود. به این خاطر که مسیر صعب العبوری دارد، قله کنیا همچنین به عنوان یک نماد ملی برای کشور کنیا شناخته می‌ شود.

کوه ماونزی – تانزانیا

کوه ماونزی سومین کوه مرتفع آفریقا است که در کوه کلیمانجارو قرار دارد. سه مخروط آتشفشانی روی این کوه قرار دارد و ارتفاع آن ۵۱۴۹ متر است.

بلندترین کوه های آمریکا شمالی

از جمله کوه های بلند آمریکا شمالی میتوان به کوه های زیر اشاره کرد:

کوه دنالی

قله دنالی بلندترین قله در آمریکای شمالی است که با ۶۱۹۰ متر ارتفاع در لیست هفت قله بلند هفت قاره قرار دارد. این قله را باید یکی از ارتفاعات رشته کوه راکی دانست که در آلاسکا واقع شده است. دنالی  در پارک و منطقه حفاظت شده ملی دنالی قرار دارد. این پارک را باید سومین پارک ملی پهناور در آمریکا دانست که ۲۴۵۸۵ کیلومتر مربع وسعت دارد. نام دیگر قله دنالی، مک کینلی است و باید آن را یکی از قله‌های سخت برای صعود معرفی کرد. کوهنوردان معتقدند صعود قله نالی نه تنها در میان قله‌های شش هزار متری سخت به حساب می‌آید بلکه در میان شماری از قلل هشت هزار متری نیز سخت محسوب می‌شود.

 کوه لوگان – یوکان

کوه لوگان (۵۹۵۹ متر) بلندترین کوه کانادا و دومین قله مرتفع در آمریکای شمالی پس از دنالی (۶۱۹۰ متر) است. این کوه در یوکان قرار دارد. یوکان یکی از آخرین مرزهای کشور کانادا است و هنگامی که از آنجا دیدن می‌کنید واقعاً از وسعت زمین و کوه‌های آن تعجب خواهید کرد.

 اوریزابا – مکزیک

این کوه که در مکزیک واقع شده است در میان سه کوه مرتفع آمریکای شمالی قرار دارد. کوه پیکو د اوریزابا یکی از معروف‌ترین کوه‌های آمریکای شمالی محسوب می‌شود. ارتفاع این کوه ۵۶۳۶ متر است.

 بلندترین کوه های اروپا

بدون شک کوه های آسیا بر بام دنیا هستند و جزو بلندترین کوه های جهان محسوب میشوند اما قاره های دیگر هم رشته کوه های جادویی زیادی دارند. به ویژه قاره اروپا تعدادی از معروف ترین کوه های دنیا را در خودش جای داده که هم توریست ها و هم کوهنوردان عاشق آن ها هستند. رشته کوه های آلپ و پیرنه به خاطر زیبایی ها و ریزورت هایی که دارند دو رشته کوه معروف اروپا هستند که ماجراجویی های زیادی را به کوهنوردان هدیه می دهند.

 کوه مون بلان – فرانسه

کوه مون بلان واقع در کشور فرانسه یکی از بلندترین کوه‌های جهان است که در اروپا قرار دارد. ارتفاع این کوه ۴۸۰۸ متر است. مون بلان بخشی از رشته کوه‌های آلپ فرانسه است. هنگامی که کوه‌های آلپ را می‌بینید به شما یادآوری خواهد شد که چقدر زیبا و چشمگیر هستند.

کوه مونته روزا – ایتالیا / سوئیس

مونته روزا دومین کوه بلند اروپای غربی و رشته کوه های آلپ و بلندترین کوه سوئیس است. ارتفاع این کوه تقریبا ۴۶۳۴ متر است و در مرز بین سوئیس و ایتالیا قرار دارد. یخچال های طبیعی ای که اطراف این کوه را در بر گرفته باعث شده که به آن مونته روزا بگویند چون در واقع لایه ای از برف و یخ دیواره عمودی ضلع شرقی کوه را در برگرفته است. خیلی از کوهنوردان در تابستان مسیر شمالی این کوه را مسیری ایده آل برای کوهنوردی می دانند

 کوه مونت پردو – اسپانیا

این کوه که آن را با نام فرانسوی اش مونت پردو می شناسند به معنی کوه گمشده است و با ارتفاع ۳۳۵۵ متر در اسپانیا قرار دارد. این کوه سومین کوه بلند رشته کوه پیرنه است و یکی از جاذبه های اصلی پارک ملی پردیتو در اسپانیاست پارکی که ۱۷۱ گونه از پرنده ها، ۱۵۰۰ گونه از گل ها، ۳۲ نوع از پستانداران مختلف و ۸ نوع خزنده دارد.

 کوه ماترهورن _ سوئیس

کوه ماترهورن یکی از کوه‌های رشته کوه آلپ به شمار می‌رود که در مرز بین سوئیس و ایتالیا قرار گرفته است. با قله‌ای نسبتا هرمی و متقارن و ارتفاعی برابر ۴۴۸۷ هزار متر، ماترهون یکی از بلندترین کوه‌ها‌ی آلپ و اروپا محسوب می‌شود. این قله برای اولین بار در سال ۱۸۶۵ توسط گروهی از کوهنورادن شهر زرمات فتح شد که با مرگ ۴ نفر از اعضای گروه همراه بود. امروزه کوه ماترهون به یکی از مقاصد مهم برای کوهنوردان تبدیل شده است.

 کوه تید _ اسپانیا

این کوه در جزیره تنریف قرار دارد و با ارتفاع ۳۷۱۸ متر بلندترین کوه اسپانیا و همینطور مرتفع ترین کوه جزایر اقیانوس اطلس است. این کوه در پارک ملی تید قرار گرفته، پارکی که از آثار میراث جهانی یونسکو است و هر سال ۳ میلیون بازدید کننده از آن دیدن می کنند.

 کوه گروسگلوکنر _ اتریش

بلندترین قله اتریش با ارتفاع ۳۷۹۸ متر بخشی از رشته کوه آلپ است. ویژگی منحصربفرد این کوه شکل هرمی آن است که از دو راس مختلف تشکیل شده است و گسترده ترین یخچال طبیعی اتریش هم  روی همین کوه قرار گرفته است.

 بلندترین کوه های جهان در آمریکا جنوبی

پس از آنکه کوه های آفریقا، آسیا و اروپا را برسی کردیم حالا میرسیم به کوه های مرتفع آمریکا جنوبی:

کوه آکونکاگوا – آرژانتین

قله آکونکاگوا با ارتفاع ۶۹۶۲ متر در مرز شیلی در کشور آرژانتین قرار دارد و باید آن را به عنوان بلند‌ترین قله آند و آمریکای جنوبی و همچنین بلندترین قله در خارج قاره آسیا معرفی کرد. ماتیاس زوبریگن (Mathias Zurbriggen) در سال ۱۸۹۷ برای اولین بار این قله را صعود کرد.

کوه اوجوس دل سالادو

اوجوس دل سالادو بلندترین کوه شیلی است. همچنین این آتشفشان با ارتفاع ۶۸۹۳ متر، بلندترین آتشفشان فعال جهان است. اوجوس دل سالادو در کوه‌های آند، نزدیک مرز شیلی و آرژانتین قرار دارد.

 

در این مقاله در مورد کوه های جهان صحبت کردیم و دیدیم که این قله‌های باشکوه و پرابهت چطور کوهنوردان را به خود جذب می‌کنند، حتی با اینکه بازگشت از آنها هیچ تضمینی ندارد.

افراد زیادی هنگام صعود به این قله های بلند جان خود را از دست داده اند.

بلندترین قله ای که صعود کردید را بنویسید و اگر خاطره و تجربه جالبی دارید برایمان بگویید.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *