0

۱۰ نکته مهم برای کوهنوردی در پاییز+تجهیزات مورد نیاز

بازدید 3438
زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

در پاییز  روزها خنک تر، حشرات کمتر و منظره ها به طرز چشمگیری توسط یک بوم رنگارنگ از جنگل ها قاب می شوند. پاییز هرچقدر که زیبا باشد، می تواند یک فصل خطرناک و چالش برانگیز برای کوهنوردی باشد. هنگام کوهنوردی در پاییز باید حسابی مراقب باشید همچنین از زیبایی هایی مسیر نیز لذت ببرید و این زیبایی ها را ثبت کنید.

دوره آنلاین عکاسی با موبایل

در ابتدا به مزایا و معایب کوهنوردی در فصل پاییز میپردازیم:

مزایای کوهنوردی در پاییز

کوهنوردی در هوای خنک: در فصل پاییز خبری از هوای گرم و عرق ریختن هنگام پیمایش مسیر نیست.

خلوت بودن مسیر: از دیگر مزیت های کوهنوردی در پاییز خلوت بودن مسیر پیمایش است که البته به همین علت کوهنوردی انفرادی در این فصل به هیچ وجه توصیه نمیشود.

وجود مناظر خاص و زیبا: شاید هیچ منظره ای زیباتر از یک روستای هزار رنگ با قله های برف گرفته و غروب و طلوع نارنجی رنگ کوهستان نباشد.

و مزیت های بیشمار دیگر، شما چه مزیت دیگری برای کوهنوردی در پاییز میتوانید نام ببرید؟؟؟؟؟

معایب کوهنوردی در پاییز

خطرات آب و هوایی: در این فصل تغییرات آب و هوایی زیاد است و قبل از صعود و شروع کوهنوردی باید آب و هوای منطقه را چک کنید.

کم آبی بدن: کم آبی یکی از شایع ترین موارد در محیط های سرد است. دلیل این امر از آنجا ناشی می شود که در هوای سرد، افراد تمایل دارند کمتر از آنچه باید، بخورند و بیاشامند و در نتیجه دچار کم آبی شوند.

خطر گم شدن: به دلایل مختلفی امکان گم شدن در فصل پاییز و زمستان مشخصا از تابستان بیشتر است. باد و کولاک برف، مه، خلوت بودن محیطهای کوهستانی، تغییر شکل مسیر، پر شدن مسیر برف کوبی، جاماندن اعضا از گروه به دلیل سنگینی صعود، از مواردی هستند که احتمال گم شدن را افزایش می دهند.

تجهیزات مورد نیاز برای کوهنوردی در فصل پاییز

برای کوهنوردی در پاییز مجهز شوید! برای کوهنوردی در پاییز همواره اصل همراه داشتن پوشاک کافی و اضافی را به خاطر داشته باشید و قبل از برنامه وسایلتان را بررسی کنید تا از سالم بودن آنها مطمئن شوید.

به لباس کوهنوری خود اهمیت دهید، چند لایه لباس نازک بهتر از یک لباس ضخیم است زیرا هوای بین لباس‌ها مانع هدر رفتن گرما می‌شود همچنین لباس نخی رطوبت را در خود نگاه می‌دارد و گزینه مناسبی نیست.

پس وسایل مورد نیاز کوهنوردی در پاییز شامل وارد زیر است:

  • لباس کوهنوردی

در فصل پاییز آب و هوای کوهستان سرد است و ممکن است در ابتدای مسیر صعود، هوا گرم و آفتابی باشد اما در میانه مسیر و انتهای آن، به سرما می‌خورید به همین خاطر تهیه لباس مناسب کوهنوردی ضروری است. لباس‌های مناسب این ورزش، چند لایه و متناسب با مسیر و فصل صعود انتخاب می‌شود.

شما باید لایه بیس را همواره به تن داشته باشید که این شامل بالاتنه و پایین تنه می شود. در فصل تابستان در اکثر مسیرها نیازی به پوشیدن لباس بیس کوهنوردی در پایین تنه نیست اما در پاییز لایه بیس شلوار را همواره مد نظر داشته باشید.

در لایه رویی نیز لازم است کاپشن پلار به همراه داشته باشید که نقش عایق حرارتی را ایفا می کند. همین طور از پوشیدن شلوارهای نخی و شلوارک خودداری کنید چرا که به محافظت محیطی بیشتری نیاز خواهید داشت. به طور معمول شلوارهای وینداستاپر گزینه ای مناسب برای کوهنوردی در پاییز محسوب می شوند.

در صورت عدم پیش بینی بارش هم لازم است لایه های ضدآب مانند کاپشن کوهنوردی ضدآب به همراه داشته باشید. هوای کوهستان در پاییز به سرعت تغییر می کند و باعث غافلگیری می شود.

یک کلاه گرم و دستکش نیز می تواند با سرد شدن هوا در طول فصل مفید باشد و از شما محافظت کند.

  • کفش کوهنوردی

کفش کوهنوردی معمولا گران‌ترین بخش تجهیزات کوهنوردان است. کفش نیز متناسب با مسیر صعود شخص انتخاب می‌شود. کفش راهپیمایی، کفش کوهپیمایی، کفش کوهنوردی، کفش کوهنوردی سنگین‌پوش، کفش کوهنوردی سنگین دوپوش، کفش هیمالیانوردی، کفش سنگ‌نوردی و یخ نوردی از جمله مدل‌های آن است. مسیرهای صعود در پاییز ممکن است به دلیل بارش برف یا باران مرطوب شوند و اطمینان از ضدآب بودن کفش ها اهمیت دارد. از طرف دیگر به همراه داشتن یک گتر سبک می تواند برای ادامه صعود در برف اطمینان بیشتری ایجاد کند. از جورابهای پشمی یا الیاف مصنوعی برای گرم ماندن پاها استفاده کنید.

  • کیف کمک های اولیه

حادثه هیچگاه خبر نمی‌کند! پس بهتر است هنگام کوهنوردی در پاییز جعبه کمک‌های اولیه داشته باشید. معمولا در این جعبه چسب زخم، باند، بتادین، قرص‌های مسکن و … وجود دارد.

  • لوازم روشنایی

کوهنوردان حتما در مسیر صعود مخصوصا در فصل پاییز که هوا به سرعت تاریک می‌شود؛ نیاز به وسایل روشنایی دارند.

مقاله وسایل کوهنوردی را بخوانید!

 

شرایط آب و هوایی کوهستان در پاییز

همواره قبل از صعود به ارتفاعات باید به پیش بینی های آب و هوایی توجه کنید. اما دانستن این نکته ضروری است که پیش بینی های پاییز عموما از دقت کمتری برخوردارند. هوا می تواند به سرعت و به شکل غافل گیر کننده تغییر کند و این در ارتفاع خطرات زیادی از جمله طوفان و صاعقه در بر خواهد داشت. برای اطمینان پیدا کردن از شرایط آب و هوایی حتما روزهای قبل و بعد از برنامه را چک کنید تا از روند تغییرات جوی آگاه شوید.

 علاوه بر آگاهی از تغییرات شرایط جوی و مخاطره های راه و ضمن آشنایی با دانش مقدماتی هواشناسی، باید نسبت به دگرگونی ناگهانی هوا و نشانه های تغییراتی مانند میزان وزش باد، شرایط ابر و… شناخت داشته باشید. 

پس کوشش کنید که در دانش هواشناسی به خصوص درباره کوهنوردی کوهنوردی در فصل پاییز، آن اندازه که مورد نیاز کوهنوردی است آگاهی به دست بیاورید و ابرها را بشناسید. شناخت شرایط جوی می تواند شما را از شر دشمن بالقوه یک کوهنورد، که آب و هوای ناسازگار است نجات دهد و با پیش بینی شرایط سخت خود را برای آن آماده کنید.

خطر رعد و برق در کوهنوردی از اصلی ترین خطرات نیست، اما در صورت وقوع، قطعاً خطرناک ترین اتفاق ها می تواند باشد؛ که هنگام کوهنوردی در فصل پاییز احتمال آن دو چندان خواهد شد! رعد و برق تخلیه الکتریکی درون یک یا چند ابر و یا بین ابر با هوا می باشد، اما صاعقه تخلیه الکتریکی ابر با زمین است. بدیهی است که کوهنوردان و کسانی که در فضای باز قرار دارند در معرض صاعقه هستند.

برای در امان ماندن از این خطر، اطلاعات و دانش شناخت ابرها باز هم به کمکتان خواهد آمد! ابرهای سیاه به همراه افزایش باد خبر از نزدیک بودن شروع صاعقه است. پس جوانب احتیاط را رعایت کنید.

برای اینکه با ایمنی بیشتری کوهنوردی کنید، سایت هواکوه را قبل از صعود چک کنید.

تغذیه در کوهنوردی پاییزه

یک کوهنورد به طور میانگین باید حداقل ۲۰۰ کالری در ساعت مصرف کند. بسته به وزن بدن ، متابولیسم و ​​میزان فشار خون ممکن است بدن فرد به کالری بیشتر و یا کمتری احتیاج داشته باشد. برای سفر یک روزه، غذاهای قابل فساد مانند ساندویچ را بسته بندی کنید. و اگر در حال اردو زدن هستید، غلات، مواد غذایی کنسرو شده و غذای فوری یا مخلوط ها را برای خوردن آماده کنید.

بسیاری از کوهنوردان با تجربه توصیه می کنند که میزان کالری مصرفی در فصل سرد حتی می تواند تا دو برابر تابستان نیز افزایش یابد، دلیل این موضوع هم می تواند این باشد که سایر عوامل انرژی بر مانند افزایش شدت باد، وزن بیشتر کوله پشتی …. می توانند روی انرژی مصرفی کوهنوردان تاثیر داشته باشند.

خوردن تنقلات در مسیر که شامل انواع منابع انرژی گوناگون است، به ما کمک می کند تا از خستگی جلوگیری کنیم و همچنین در پیمایش ثبات بیشتری داشته باشیم. مانند بسیاری از چیزها در فصل سرد، مدیریت سرما نیز اهمیت ویژه ای دارد. گرسنگی باعث می شود فرد در موقعیت های خطرناک قرار گیرد. میان وعده هایی مانند انواع آجیل، شکلات، پنیر، انرژی بار، میوه های خشک از گزینه هایی هستند که می توانید برای تغذیه در کوهنوردی استفاده کنید. سعی کنید قدری بیشتر از تابستان تغذیه داشته باشید. همچنین در استراحت های کوتاه، میان وعده های کوچک میل کنید. توقف بلندمدت در هوای سرد معمولا باعث سردشدن سریع بدن می شود و روی سیستم سوخت و ساز تاثیر منفی خواهد داشت، پس خرده خوری و استراحت های کوتاه گزینه ی مناسب تری خواهد بود.

همچنین نوشیدن آب گرم علاوه بر تامین مایعات بدن باعث کمک به سیستم گوارش نیز خواهد شد.

نکات مهم کوهنوردی در پاییز که باید بدانید!

  • مراقب سقوط از ارتفاعات در پاییز باشید

شاخ و برگ‌ درختان در پاییز بسیار زیبا اما در عین حال خطرناک است. این خطرناک بودن به معنای خفه شدن زیر نیم تُن برگ افرا که به طور ناگهانی روی شما ریخته شده نیست، بلکه خطراتی از نوع لغزش و سقوط وجود دارد. 

وقتی برگ‌ها کف جنگل را می پوشانند، ریشه ها و سنگها را مخفی می‌کنند؛ درست مانند آن‌ که تختی پر از میخ با ملحفه‌ای نرم پوشانده شده باشد.

به یاد داشته باشید که سقوط خطرناک ترین چیزی است که کوهنوردان تجربه می کنند. طبق تحقیقات انجام شده  بر روی صدمات تفریحی صحرایی که در بخش‌های اضطراری درمان شده‌اند، مشخص شده است که ۴۸٪ از آسیب ها مربوط به سقوط کردن و زمین خوردن است.

  • کنه‌ها در پاییز فعال هستند

اگرچه پشه ها و مگس های سیاه تا بهار سال آینده باز نمی‌گردند، کنه‌ها هنوز در پاییز بسیار فعال هستند. آنها به دنبال وعده غذایی بعدی خون خود هستند و در نوک برگها و علفها منتظر رهگذر بعدی خواهند بود.

با رعایت نکات پنج مرحله ای ریز از خود در برابر کنه محافظت کنید.

  • در مسیرها بمانید و از مناطق رشد بیش از حد خودداری کنید.
  • شلوار بلند و گتر بپوشید تا مانعی مکانیکی در برابر کنه ایجاد کند.
  • لباس و چکمه های کوهنوردی را به پرمترین آغشته کنید. این ماده شیمیایی کنه ها را در اثر تماس از بین می برد و تا چندین دوره لباسشویی نیز همچنان بر روی لباس وجود خواهد داشت.
  • مواد دافع حشرات را روی پوست خود بمالید.
  • همیشه وقتی وارد خانه شدید از عدم وجود کنه‌ها اطمینان حاصل کنید.

اگر یک کوهنورد کنه‌ای بر روی بدن خود پیدا کند، ضروری است که آن را سریعا از روی پوست خود بردارد. اگر خودتان نمی‌توانید براحتی کنه را بردارید، هرچه زودتر به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.

  • مراقب آب و هوای متغییر پاییز باشید

من در جمعه به منطقه آدیرونداک پیاده روی کرده ام و در پایان، صعود به قله های یخی را در روز شنبه انجام داده‌ام و روز یکشنبه از میان برف بیرون آمدم. هوای پاییز می تواند کاملا غیر قابل پیش بینی و شدید باشد، گاهی اوقات هر چهار فصل را در چند ساعت مشاهده می‌کنید.

همانطور که انتظار می‌رود، شما باید “آماده باشید” تا شب را در سخت ترین شرایط بمانید حتی زمانی که فقط برای چند ساعت قصد پیاده روی دارید. اطمینان حاصل کنید که ده وسیله ضروری خود از جمله لایه های اضافی، یک پناهگاه و تجهیزات آتش سوزی را به همراه دارید. همواره قبل از قرار گرفتن در شرایط اضطراری ساختن پناهگاه و آتش درست کردن را تمرین کنید.

به خصوص در این فصل، لباس شما باید بخوبی با وضعیت آب و هوا مطابقت داشته باشد و مانند یک سیستم لایه ای عمل کند. 

قبل از این که بیرون بیایید، مطمئن باشید که مجموعه خوبی از لباس هایی  قابل تنفس ضد آب و عایق مانند به همراه خود دارید.

  • روزهای پاییز کوتاه تر هستند

با حرکت زمین از اعتدال پاییزی به انقلاب زمستانی، میزان نور روز کاهش می یابد.  بسیاری از کوهنوردان با نداشتن یک چراغ قوه ساده خود را به دردسر می اندازند. به برنامه چراغ قوه در تلفن همراهتان نیز اطمینان نکنید.

برنامه ریزی سفرهای پاییزی خود را با توجه به میزان نور روز انجام دهید و زمان بیشتری را برای بازگشت به مسیر در نظر بگیرید. 

  • مراقب آفتاب باشید

امیدواریم شما هم گول سرد شدن هوا را نخورید! زیرا ممکن است هوا رو به سردی برود اما خورشید هنوز هم در آسمان باشد. پس عینک آفتابی و کلاه آفتابگیر و حتی کرم ضد آفتاب را در کوله پشتی خود قرار دهید.

  • آب بنوشید

آب هنوز عنصر اصلی زندگی است حتی اگر در پاییز به اندازه تابستان عرق نکنید! متأسفانه در هوای سرد، انسان‌ها زیاد احساس تشنگی نمی‌کنند، اما بدن، واقعاً نیاز به آب دارد. با دور شدن از هوای گرم سال و سرد شدن هوا، بسیاری از افراد فراموش می کنند که نوشیدن آب را در برنامه ی خود جای دهند. احتمال می دهیم این افراد از مضرات بی آبی بدن کوهنوردان بی خبر هستند.

  • از گروه دور نشوید و با گروه حرکت کنید

همیشه مهم است که با هم بمانید، اما در هوای سردتر، مهم تر است. حتی اگر یک کوهنورد سریع‌تر هستید، از گروه جدا نشوید. شما مسئول یکدیگر هستید وقتی نفرات از هم جدا می‌شوند و مشکلی پیش می‌آید، به سختی می‌توان بحران را مدیریت کرد.

اگر گم شدید:

  • خونسردی خود را حفظ کنید.
  • پیش از هر تصمیمی با نقشه و قطب‌نما و سایر وسایل مشابه که در اختیار دارید موقعیت خود را ارزیابی کنید.
  • کسی نباید از گروه جدا شود.
  • اگر امکانش وجود دارد از راهی که آمده‌اید بازگردید.
  • اگر امکان شب‌مانی برایتان وجود دارد و ضعف و خستگی در افراد مشاهده می‌شود هرچه سریعتر کمپ خود را برپا کنید!
  • خطر سیل را از یاد نبرید

همیشه به دنبال باران در ارتفاعات بالاتر احتمال جاری شدن سیلاب های ناگهانی هنگام کوهنوردی در فصل پاییز وجود دارد. حرکت آب همراه گل و لای در اثر ریزش باران شدید، شکسته شدن سد یا آب شدن سریع برف را سیل گویند. برای دور بودن از این بلای طبیعی باید مسیرها را از روی یال ها انتخاب کرد. نکته مهم دیگر این که در بعضی از فصول که احتمال باران به صورت رگبار می باشد به داخل دره هایی که راه فرار ندارند نروید و در قسمت های بالایی رودخانه حرکت کنید.

  • ابزار جهت یابی را فراموش نکنید

ابزارهای جهت یابی معمولاً شامل نقشه، قطب نما ، ردیاب GPS و یک چراغ یاب شخصی (PLB) می باشد. در واقع، دستگاه های GPS مانند ردیاب شخص می توانند همه این موارد را برای راحتی در کوله پشتی شما جایگزین کنند. ردیاب شخصی به دلیل امکانات و قابلیت های بالا می تواند برای کوهنوردان یک برگ برنده باشد و در صورت بروز هر گونه مشکلی برای فرد و جدا شدن او از گروه، شخص به راحتی می تواند مسیر بازگشت را پیدا کرده و به گروه بازگردد.

  • فراموش نکنید پاییز فصل شکار است

پاییز فصل شکار است و هر ساله شکارچیان برای تعقیب آهو، گوزن و سایر حیوانات به طبیعت می آیند. این بدان معنی است که کوهنوردان باید احتیاط کنند. کوهنوردان به راحتی می توانند در طبیعت در کنار شکارچیان روزهای خود را بگذرانند و همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند، اما باید مراقب شیوه های شکار نیز باشند. بهتر است کوهنوردان از پیاده روی در مناطق شکار عمومی به ویژه در چند روز اول پاییز خودداری کنند و برنامه زمانی شروع و پایان فصل شکار را از سازمان مدیریت استانی حیات وحش منطقه به دست آورند. حتما به یاد داشته باشید هنگام پیاده روی در هر نقطه از طبیعت در فصل شکار، لباس نارنجی با تن تند و یا سایر رنگهای روشن و جیغ بپوشید تا شکارچیان با بتوانند شما را ببینند.

در آخر کوهنوردی در فصل پاییز بسیار شیرین و همچنین هیجان انگیز است و خطراتی دارد که در این مقاله به شما این خطرات را گفتیم. شما کوهنوردی در چه فصلی را بیشتر دوست دارید؟

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *