0

۱۰ نکته برای کویر نوردی

بازدید 3701
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

اگر قصد دارید به کویر نوردی بپردازید، باید نکاتی را قبل از شروع ماجراجویی تان در کویر و یا صحرا فرا بگیرید تا امنیت تان تضمین شود . بعضی از این نکات شامل برنامه ریزی صحیح و دقیق، به همراه داشتن مقدار زیادی آب و توجه به میزان بنزین در باک اتومبیلتان است . به یاد دارم وقتی اولین کویرنوردی خود را در دسامبر ۲۰۱۴ انجام دادم، یک همراه محلی بادیه نشین با خود داشتیم که تمام مقدمات اصلی سفر را برایمان انجام داد . اگرچه چیزهای زیادی وجود دارد که ممکن است در خانه آن ها را فراموش کنید اما شاید نبود آن ها، صحرانوردی شما را جذاب و مهیج تر کند !

۱ – کفش های سر بسته با خود نیاورید !

 

از صندل های سبک و پلاستیکی برای کویر استفاده کنید .

از آوردن صندل های راحتی خودداری کنید . بهترین کفش ها در محیط صحرا و کویر، صندل های سبک پلاستیکی هستند که با داشتن یک تیغه ی لاستیکی بین انگشتان پای شما جای میگیرند . این صندل ها را می توانید خیلی راحت زمانی که از ماشین پیاده و یا سوار می شوید ، در بیاورید و یا بپوشید . هر نوع کفش دیگری در صحرا و کویر، موجب ناراحتی پای شما می شود . پس، از آوردن کفش های سر بسته جدا خودداری کنید زیرا ممکن است با ورود سنگ و یا شن در پای شما ایجاد ناراحتی کنند .

۲ – از تونیک های آبرسان استفاده کنید !

 

درست حدس زده اید ! محیط کویر بسیار خشک و گرم است و در نتیجه رطوب در آن بسیار پایین است . اگر قصد دارید تا چند روز در کویر بمانید حتما یک تونیک آبرسان پوست با خود داشته باشید تا رطوبت کافی به پوستتان برسد. سفر به کویر درست مانند پرواز با هواپیما می باشد ! تنها فرق آن نیز این است که نمی توانید از کرم های مرطوب کننده در کویر استفاده کنید زیرا ترکیب آن با شن، به شدت برایتان آزاردهنده می شود !

 

۳ – یک بالش با خود بیاورید !

 

اگر شما نیز مثل ما سراغ تورهای کویر رفته اید، توقع نداشته باشید که یک بالش نرم پرمانند برایتان بیاورند ! معمولا تور ها تمام نیاز های اولیه و وسایلی که در کویر احتیاج خواهید داشت را برایتان مهیا میکنند اما توقع وسایل لوکس و درجه یک را هم نداشته باشید ! بهرحال اگر فردی هستید که خواب با بالش نرم برایتان ضروری است، حتما یک بالش نرم دیگر با خود بیاورید .

۴ – چند نوع غذای خوشمزه و دلخواهتان را با خود بیاورید !

 

حقیقتا خود من از کیفیت و انتخاب غذایی که راهنمای ما در کویر برای شام و صبحانه ی ما داشت، متعجب شدم. از شانس بد من، غذای شام ما مرغ بود و من نیز زیاد از مرغ خوشم نمی آید ! تا زمانی که شام ما سرو می شد، من در محیط کویر از سرما یخ زده بودم و فقط دلم یک غذای گرم و خوشمزه ( بدون مرغ ! ) می خواست . پس سعی کنید در ابتدای تور به راهنمای خود راجع به رژیم غذاییتان اطلاع دهید و یا سعی کنید چند غذای لذیذ و یا مواد غذایی که بتوان آن ها را پخت و یا با دیگر غذا ها سرخ کرد با خود داشته باشید .

 

۵ – یک کولر و یا پنکه با خود داشته باشید !

 

آب و هوا در کویر در پایان روز و فرا رسیدن شب، سرد می شود. پس ممکن است که فکر کنید نیازی به کولر و پنکه ندارید ! با این حال باید به شما بگوییم که کویر در شب، در ماه های زمستانی، سرد است و در طول روز و تابستان، به شدت گرم و طاقت فرساست. پس حتما یک کولر با خود بهمراه داشته باشید .

۶ – یک فلاسک حاوی نوشیدنی داغ با خود داشته باشید !

 

دما در کویر و صحرا به شدت متغیر است. در طول روز بسیار گرم و ممکن است با فرا رسیدن شب، سرد شود . پس مطمئن شوید که یک فلاسک حاوی چای و یا قهوه ی گرم با خود داشته باشید تا با غروب خورشید و فرا رسیدن شب، بدنتان را گرم نگه دارید .

۷ – یک پتو با خود بیاورید !

 

بجای آنکه یک سویشرت و پلیور اضافی برای گرم ماندن در کویر با خود بیاورید، به شما پیشنهاد میدهیم که یک پتوی کلفت با خود داشته باشید . ( درست مثل پتوهایی که در هواپیما به شما می دهند ) . می توانید از آن به عنوان زیرانداز استفاده کنید و یا آن را در شب دور خود بپیچید و یا به عنوان پتویی اضافه در هنگام خواب استفاده کنید !

۸ – لباس های بیس اسکی خود را بیاورید .

 

هرکسی که تا بحال فواید و راحتی لباس های بیس اسکی ( لباس هایی دو تیکه با آستین های دراز در دست و شلواری دراز که در فصول سرد هوا، به تن می کنند ) تجربه کرده باشد ،مطمئنا می داند که این نوع پوشش ها، یکی از بهترین ابتکارات برای فصول سرد می باشد. پس اگر پیژامه و شلور راحتی شما برای آب و هوای سرد شب، خیلی نازک بود، این لباس های بیس گرم را پیشنهاد می دهیم .

۹ – چند بازی فکری ( تخته ای ) با خود داشته باشید !

 

زودتر جای خواب خود را مشخص کنید. حالا تا رسیدن شب کلی وقت دارید که از کویر لذت ببرید . شن سواری (Sandboarding) ؟ بله ! زل زدن به ستارگان در سکوت ؟ بله ! صحبت کردن با یکدیگر ؟ حتما ! اما بگذارید از شما بپرسم آخرین باری که بازی های فکری ( تخته ای ) کرده اید، چه زمانی بوده است ؟ اگر حقیقت را میخواهید، می توانم به شما بگویم که ساعت های خلوت و ساکت در کویر، فقط مخصوص بازی کردن چند نفری و لذت بردن از آن است !

۱۰ – قاب های ضدآب برای وسایلتان تهیه کنید !

 

برای جلوگیری از جمع شدن شن و ماسه درگوشی و یا دوربین دیجیتال خود، حتما یک قاب ضدآب برای آن تهیه کنید. این قاب ها نه تنها سلامت وسایل شما را در آب تضمین می کنند، بلکه در کویر نیز به محافظی در برابر جمع شدن شن ها و ماسه ها در آن ها، تبدیل می شوند . به من اعتماد کنید ، هرچقدر هم که آدمی وسواسی و پاکیزه باشید ، بعد از گذشت چند ساعت، شن و ماسه همه جایتان را فرا گرفته است و در این شرایط ، خیلی سخت است که بتوانید از تجهیزات الکترونیکی خود محافظت کنید !

 

منبع : Blackwhitevivid

 

بقا در کویر و مهارت‌های نجات در این اقلیم

اگر گم شدیم یا هر حادثه‌ای برای ما و تیم‌مان پیش آمد مهمترین نکته این است که کمی بنشینید و شرایط را بپذیرید تا ضربان قلبتان آرام گیرد و بتوانید به دنبال راهکار بگردید.


۱٫از خود در مقابل سرما و گرما محافظت کنید

بزرگترین خطراتی که جان افراد را در کویر تهدید می کنند قرار گرفتن در برابر نور خورشید در طول روز، سرمای هوا در طول شب و کمبود آب بدن است. یکی از بهترین راه ها برای مراقبت از بدن در مقابل نور خورشید این است که همیشه یک کلاه بزرگ یا یک پوشش برای مراقبت از سر همراه خود داشته باشید. اگر قسمت بالای سر شما برای مدت طولانی در معرض نور مستقیم یا حتی غیر مستقیم خورشید باشد بدن شما باید سخت کار کند تا خودش را خنک نگه دارد بنابراین اولین قانون بقا در کویر این است که سر خود را در معرض نور خورشید قرار ندهید. اگر کلاه ندارید سعی کنید از وسایلی که دم دست شما هستند برای خود یک کلاه بسازید.

اگر تصمیم به شب روی کردید حتما باید در طول روز جان‌پناهی با بیشترین میزان سایه پیدا کنید، پشت تپه های رملی یا شکاف سنگی، زیر سایه درختچه ای، در هر حالت شما باید حتما یک سایه داشته باشید و در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرید.

اگر نتوانستید جان‌پناه پیدا کنید باید خودتان را در زیر شن مدفون کنید، مانند حیوانات بیابان باید تمام بدن جز سر را در زیر شن مدفون کرده و کلاه آفتاب گیر و چفیه را به دور سرتان پیچیده و کوله به عنوان سایه بان خود تنظیم کنید. این عمل در شرایط بسیار حاد یکی از حیاتی ترین روش های در امان ماندن از آفتاب سوختگی شدید، گرمازدگی و همچنین تعرق بالاست.

یکی از مهم‌ترین کارهایی که باید در زمان پروسه نجات در کویر انجام دهید اعلان هشدار نوری یا نشانه ای است. در طول روز گاهی با آیینه ارسال پیام نمایید و ۳ پیام نوری پشت سر هم یعنی کمک! در شب هم با روشن کردن آتش می توانید محل خود را گزارش دهید.

۲٫آب ننوشید

به محض اینکه تشنه شدید آب ننوشید. بهترین کار این است که آب را در طول روز برای خود جیره بندی کنید و آن را جرعه جرعه بنوشید. با مشاهده رنگ ادرار خود می توانید نیاز آب بدن را تشخیص دهید اگر ادرار شما کم رنگ باشد یعنی نیازی به نوشیدن آب ندارید و اگر پررنگ باشد باید کمی آب بنوشید. اگر به آب دسترسی پیدا کردید به سرعت از آن ننوشید و مطمئن شوید که آن آب مسموم نیست چرا که در صورت نوشیدن آب مسموم دچار اسهال و استفراغ می شوید و به سرعت آب بدنتان را از دست می دهید.

۱)اگر در کنار یا نزدیکی محلی هستید که آب وجود دارد همانجا بمانید تا تیم های امداد به سراغ شما بیایند، اما اگر ذخیره اندک آبی دارید باید به فکر بدست آوردن آب باشید.

۲) از لحظه ای که متوجه گم شدگی خود شدید در صورت داشتن بطری یک بار مصرف با درپوش مناسب، به هیچ وجه ادرارتان را دور نریزید.

۳) اگر بیش از ۳ لیتر آب دارید بهتر است که شب روی را انتخاب کنید اما اگر میزان ذخیره آب شما کم است باید حتما آب پیدا کنید، برای همین باید زمانی از روز را هم به عملیات پیدا کردن آب بپردازید.

۴)اگر آب ندارید باید به چند نکته توجه کنید، مسیر رودخانه‌های بارشی که برجای مانده اند، عمق دره ها، مسیر حرکت پرندگان و یا حشرات، مسیر حرکت جانوران. این نکته بسیار کلیدی است که بدانید جانوران، پرندگان و حیوانات در عصر و هنگام غروب خورشید به سمت محلی که آب در آنجا وجود دارد حرکت می کنند و این می تواند جان شما را نجات دهد.

۵)در بستر رودخانه های خشک شده خاکی، ممکن است هنوز چاله آب وجود داشته باشد

۳٫پیدا کردن آب در عملیات نجات در کویر

• بستر کف رودخانه‌های خشک و یا هر مکانی که نشانه ای از علف و گیاه است را به میزان ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر گود کنید اگر رطوبت را دیدید می توانید با حفر بیشتر به مقداری آب برسید، ممکن است مقدار اندکی آب که بدست می آید گل آلود باشد سعی کنید آن را با قرص کلرضد عفونی کنید. 

• شبنم‌ها یا قطرات صبحگاهی آب بر روی گیاهان را قدر بدانید، همین قطره ها می تواند جان شما را نجات دهد. 

• در گودالی که خاک مرطوبی دارد می توان با استفاده از گرمای خورشید و یک سری فعالیت ها در چند ساعت مقداری آب برداشت کرد. در وسط گودال یک ظرف یا لیوان قرار دهید، بر روی دهانه گودال یک کیسه پلاستیکی بکشید و لبه های کیسه را کاملا سنگین چین کنید تا هوایی رفت و آمد نکند. در مرکز کیسه دقیقا بر روی ظرفتان تکه سنگی کوچک بگذارید، نم خاک با استفاده از گرمای خورشید بخار شده و بخارها به کیسه می رسد و سرمای کیسه آن ها را تبدیل به قطره های آب می کند، با شیء که با سنگ کوچک ایجاد کردید قطره ها به سمت لیوان یا ظرف شما حرکت می کند و می چکد. در مدت این عملیات شما می توانید در سایه ای جان‌پناه بگیرید. 

۴٫خونسردی خود را حفظ کنید

وحشت و اضطراب خطرناک ترین دشمن نجات در کویر است. بنابراین اگر بتوانید به آرامی خونسردی خود را حفظ کنید می توانید گام های دیگر را بردارید. اگر دقیقا می دانید کجا هستید بهتر است با خونسردی و با برنامه ریزی مناسب مسیر خود را پیدا کنید.

۵٫علامت گذاری کنید

زمانی که تصمیم به حرکت گرفتید مکان و مسیر سفرتان را با استفاده از سنگ، چوب یا اشیای دیگر نشانه گذاری کنید و در صورت داشتن هر ابزار دیگری برای افرادی که ممکن است به آن بربخورند پیغام بگذارید. قبل از حرکت یک مکان را در دوردست برای خود انتخاب کنید و مسیر خود را در راستای همان مکان ادامه دهید. در فواصل معین سنگ یا چوب کوچکی قرار دهید تا با استفاده از این نشانه ها رد شما را پیدا کنند.

در کویر شما با پهنه عجیبی از ستارگان روبرو هستید پس در شب به راحتی می توانید با استفاده از ستاره‌ها جهت یابی کنید. مهمترین راه نجات شما پس از رعایت موارد بالا انتخاب یک مسیر و ادامه دادن آن تا رسیدن به یک نقطه درست و مناسب است، پس نشانه ها را به خاطر بسپارید تا بیهوده به دور خودتان نچرخید صبور باشید و با آهستگی و هوشیار قدم بردارید.

۶٫انرژی خود را هدر ندهید

زمانیکه به دنبال یافتن پناهگاه یا آب هستید سعی کنید کمترانرژی مصرف کنید به طوریکه رطوبت بدنتان و انرژی غذایی که مصرف کرده اید هدر نرود. به آرامی حرکت کنید تا عرق نکنید و هنگام تنفس دهانتان را بسته نگه دارید تا هنگام تنفس آب بدنتان کم نشود. با استفاده از یک تکه دستمال یا لباس جلوی دهانتان را بگیرید.

هر کوهنورد و طبیعتگرد باید در مواقع خطر بتواند از خود و همنوردان خود محافظت کند، برای این کار باید تکنیک های بقا در طبیعت را قبل از شروع سفر بیاموزد.

ما در کنار هم هستیم تا حوادث کوهنوردی را کاهش دهیم: دوره آنلاین مقدماتی بقا سطح پایه (مدرس:استاد عماد تفضلیان)

منبع : mag.eravel.com

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *