2

لیست وسایل سنگنوردی

بازدید 17633
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

سنگنوردی ورزشی پر هیجان، مفرح، سرعتی و استقامتی برای بالا رفتن از صخره های طبیعی یا دیواره های مصنوعی با استفاده از طناب و سایر تجهیزات فنی می باشد. از این رو در زیر نگاهی به وسایل سنگ نوردی انداخته‌ایم. 

آشنایی با تجهیزات و وسایل سنگنوردی:

طناب سنگنوردی: طناب یکی از مهم ترین وسایل سنگنوردی می باشد و در واقع وظیفه ی محافظت از جان صخره نورد را بر عهده دارد. طناب جهت متصل کردن سنگ نورد به کارگاه فرود و صعود به کار می رود که در قطرهای مختلفی وجود دارد. از لحاظ مقاومت طناب های صخره نوردی به دو دسته قابل کشش (دینامیک) و غیر فابل کشش (استاتیک) تقسیم می شوند. 

 

هارنس (Harness) درسنگنوردی: وسیله ای است که سنگنورد با استفاده از آن از ضریب ایمنی بیشتری برخوردار می گردد. هارنس در صعود، فرود، حمایت و حمل وسایل فنی صخره نورد مورد استفاده قرار می گیرد. دو گونه عمومی آن هارنس های رگلاژ دار (جهت صعودهای بلند یا صعود فنی زمستانه) و هارنس های ساده هستند.

 

کیسه پودر: پودر در سنگنوردی قدرت نگهداری گیره ها، مخصوصا در هوای گرم را بالا می برد و عرق دست را جذب می کند، البته استفاده بیش از حد باعث لغزندگی گیره ها می شود و کیسه پودر محل نگهداری پودر است که بر روی پشت هارنس نصب می شود. 

 

لباس سنگنوردی: لباس سنگنوردی باید راحت باشد و اجازه حرکات آزاد را به فرد بدهد و برای شرایط جوی محیط مورد نظر مناسب باشد. 

کفش و کتانی سنگنوردی (Rock shoe): کفش سنگنوردی کفشی است که مخصوص صعود روی دیواره های بلند طراحی شده، معمولا روی قوزک پا را می پوشاند، کف کفش سنگنوردی انعطاف کمی دارد و نسبت به کتانی سنگنوردی محافظ خوبی در برابر سرما می باشد. کتانی سنگنوردی دارای کفی صاف و چسبنده و عاری از هر گونه عاج است. کتانی نسبت به کفش دارای انعطاف بسیار زیادی می باشد. 

 

هشت فرود (Figure 8): هشت فرود درسنگنوردی وسیله ایست به شکل عدد ۸ انگلیسی که فقط در فرودها و بر اساس شکست طناب عمل می نماید ، این ابزار به دلیل فشار شدیدی که در زمان مهار سقوط به طناب وارد می نماید جهت حمایت توصیه نمی شود. 

 

کارابین (Carabin): در سنگنوردی وسیله ای وجود دارد به نام کارابین، فدر واقع کارابین  وسیله ای فلزی و از جنس آلیاژ آلومینیوم می باشد که برای اتصالات ابزار سنگنوردی به کار می رود. کارابین در ۲ شکل عمومی D و گلابی و به صورت های ساده یا پیچ دار ساخته می شود که هرکدام دارای کاربرد خاصی در صخره نوردی می باشند. مقاومت (میزان وزن تحملی) کارابین بر روی بدنه آن نوشته می شود.  اجزای کارابین شامل بدنه اصلی، ضامن، فنر، پین و در کارابین های پیچ دار شامل مهره و پیچ نیز می شود. 

 

کلاه (Helmet): در سنگنوردی ، کلاه وظیفه ی محافظت از سر در مقابل سنگ های ریزشی، تکه های یخ و یا ابزاری که از بالا می افتند را بر عهده دارد.

 

 

دیزی چین: دیزی چین از دیگر وسایل سنگنوردی می باشد. دیزی چین در واقع اسلینگی دوخته شده است که برای متصل کردن فرد به ابزار جدید کار گذاشته می شود و به عنوان بخشی از وسایل بالا رفتن از صخره به کار می رود. 

 

یومار: یومار در سنگنوردی کارکردی شبیه طنابچه های پروسیک دارند اما قوی تر، ایمن تر و سریع تر هستند.

 

۱اسلینگ (Quickdraw): اسلینگ از دیگر ابزار سنگنوردی است که از دو کارابین متصل به هم توسط یک تسمه تشکیل شده است. این ابزار طی صعود برای اتصال استفاده می شود، طناب در کارابین خم جا می گیرد و کارابین صاف به حمایت میانی متصل می شود. لوازم سنگنوردی، وسایل صخره نوردی،اسلینگ از ابزار صخره نوردی اسلینگ یکی از ابزارهای صخره نوردی است.

 

نوار، تسمه (Tape): از ابزارهای دیگر سنگنوردی می توان به نوار یا تسمه اشاره کرد. نوار یا تسمه برای استفاده در کارگاه ها و حمایت های میانی استفاده می شود و با توجه به عرض، طول، ضخامت، یک لا و دولا بودن دارای مقاومت های گوناگونی می باشد.

 

چکش: ابزاریست در سنگنوردی که دارای سطحی صاف و کوبنده برای کوبیدن میخ ها و نوکی کند برای بیرون کشیدن ابزارها ، تمیز کردن شکاف های کثیف و کار گذاشتن ابزارهای کوبیدنی کوچک است.

 

[adrotate group=”1″]

میخ (Piton): میخ معمولا از فولاد نرم و یا آلیاژ کروم و فولاد ساخته می شود. در سنگنوردی میخ در انواع و اشکال مختلفی ساخته می شود. باید میخ را به خوبی توسط چکش در سنگ فرو کرد و اصطلاحا صدای جان آن را شنید ، در غیر این صورت صدای خفه ای که اصطلاحا به آن صدای مرگ می گویند شنیده می شود. 

 

رول و مته رول: هنگام سنگنوردی زمانی که هیچ شکافی در سنگ وجود ندارد و امکان نصب هیچ ابزاری نیست می توان از رول استفاده کرد. به وسیله ی رول پانچ می توان در محل دلخواه یک کارگاه خوب و مطمئن برقرار کرد. هنگام صخره نوردی از زدن رول در شکاف ها و ترک ها باید خودداری کرد. 

 

کرول: جزء ابزار بالا رونده در صخره نوردی به حساب می آید ، از نظر عملکرد مانند یومار می باشد اما دارای تفاوت های خاص می باشد، به طور مثال به گونه ای طراحی شده که در هنگام قرار گیری بر روی سینه موجب ناراحتی فرد استفاده کننده نمی شود. 

 

گری گری (Grigri): گری گری در سنگنوردی ابزاری برای صعود و حمایت با استفاده از یک طناب می باشد. این ابزار حمایت در صورت سقوط ناگهانی صعود کننده قفل می شود و عملکری شبیه کمربند ایمنی خودرو دارد. 

 

طنابچه پروسیک: با استفاده از دو طنابچه مناسب و زدن گره پروسیک و با کمک آنها روی طناب سنگنوردی می توانید به راحتی از طناب بالا یا پایین بروید. 

 

شانت: شانت از تجهیزات دیگر سنگنوردی است در واقع وسیله ای سبک و مقاوم از آلیاژ تیتان که جهت خود حمایت در فرود استفاده می شود و دارای ضامنی جهت اتصال به هارنس می باشد.

 

فی فی هوک(Fifihook): این ابزار درسنگنوردی به هارنس صعود کننده متصل است و در زمان لازم او را به ابزار حمایت میانی متصل می کند ، در گذشته سر رکاب نیز به کار گرفته می شد. 

 

قرقره(Pully): ابزاریست در سنگنوردی جهت حرکت بهتر طناب و یا بالا بردن بهره مکانیکی. با ترکیب قرقره ها بالا کشیدن بارهای سنگین با یک نیروی بسیار کم ممکن می شود. 

 

.ری ورسو(Reverso): از ابزار حمایت و فرود در سنگنوردی به شمار می رود و کارایی بسیاری نیز در سنگ نوردی دارد.

connect adjiust (خود حمایت):از دیگر ابزار های حمایت است و برای استراحت در حین سنگنوردی استفاده میشود، خود حمایت  که به هارنس متصل شده و به منظور اتصال سریع و ایمن شخص به کارگاه یا بر روی طناب توسط کارابین و ابزارهای ثابت و متحرک استفاده می‌گردد. خود‌حمایت باید دارای یک بازوی کوتاه و یک بازوی بلند باشد. جهت استفاده از طناب به‌عنوان خود‌حمایت حتماً می‌بایست از طناب‌های دینامیک نو و از نوع تک طناب استفاده شود. برای این منظور به حدود  سه متر طناب احتیاج است.


پله رکاب :

ابزاری قابل اعتماد و راحت جهت صعود مصنوعی بر روی طناب به یومار با طناب یا مستقیماً روی انکر برای پیشروی روی کلاهک یا سقف، متصل می شود .

ابزارهای حمایت میانی : در سنگنوردی و کوهنوردی استفاده های زیادی دارند . از حمایت های میانی می توان به فرند(Friend) ،ترایکم(Tri-Cam) و ابزارهای غیر متحرک به هگزان(Hexentrics) و کیل(Chock) اشاره کرد این دو نوع تفاوتها و کاربردهای مختلفی دارند .

کلام آخر

تمام موارد ذکر شده در بالا همیشه مورد نیاز نیستند ولی اکثر ورزشکاران حرفه‌ای در رشته سنگنوردی یا صخره نوردی وسایل سنگوردی فنی مورد نیاز خود به همراه دارند

مقاله پیشنهادی : ۵ تمرین سنگ نوردی برای انجام در خانه (بدون نیاز به باشگاه)

منبع :
setare.com

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. مجید کیان فر گفت:

    توضیحات مربوط به کوییک را ننوشتید

    1. زهرا پناهی گفت:

      درود در آینده اضافه میشه