0

۳۱ قله طرح سیمرغ کوهنوردی

بازدید 438
زمان مطالعه: ۸ دقیقه

طرح سیمرغ یکی از جذاب‌ترین برنامه‌های حوزه کوهنوردی در کشورمان است که کوهنوردان می‌توانند نسبت به انجام آن اقدام کنند. در این طرح، کوهنوردان باید به ۳۱ قله بلند ۳۱ استان کشور صعود کنند. طبیعتاً فدراسیون کوهنوردی از طرح‌ریزی چنین پروژه‌ای اهداف خاصی داشته است. به نظر می‌رسد مهم‌ترین هدف از طرح سیمرغ کوهنوردی آشنایی بیشتر کوهنوردان داخلی و خارجی با قله‌های مطرح کشور باشد. وقتی کوهنوردان خارجی برای اجرای طرح سیمرغ مجبور شوند به ۳۱ استان کشور سفر کنند با فرهنگ و جغرافیای ایران بیشتر آشنا می‌شوند. یعنی عملاً در پشت پرده این طرح اهداف گردشگری را می‌توان مشاهده کرد. اگر سیمرغ به خوبی اجرا شود نتایج مهمی مثل توسعه اقتصادی در مناطق محروم را به همراه دارد. هرچه گردشگری و بوم گردی در نقاط محروم تقویت شود، ساکنین این مناطق از لحاظ اقتصادی تقویت می‌گردند و کشور ایران هم در جهان بیشتر به شهرت می‌رسد. اگر به عنوان یک کوهنورد می‌خواهید عضوی از طرح بزرگ سیمرغ باشید لازم است با این طرح آشنایی جامعی پیدا کنید.

طرح سیمرغ کوهنوردی

 

طرح سیمرغ چیست؟

فدراسیون کوهنوردی ایران در سال ۱۳۹۵ با ایجاد طرح سیمرغ تحولی بزرگ را در کوهنوردی به وجود آورد. همانگونه که گفتیم هدف اصلی از طرح سیمرغ کوهنوردی آشنایی بیشتر گردشگران داخلی و خارجی با نقاط گوناگون ایران خواهد بود. البته در ابتدای برنامه‌ریزی این طرح بسیاری از دغدغه‌مندان محیط زیست به دلیل آسیب‌های احتمالی که می‌تواند به مناطق کوهستانی وارد کند مخالفت شد. با این حال فدراسیون کوهنوردی با در نظر گرفتن الزاماتی طرح سیمرغ را اجرایی کرد.

طرح سیمرغ شباهت بسیار زیادی به طرح هفت قله بلند در ۷ قاره دارد. چالش‌های آن هم متناسب با همین طرح در نظر گرفته شده و به نظر نمی‌رسد گردشگران بین‌المللی در مواجهه با آن چندان اذیت شوند. نکته ویژه طرح سیمرغ کوهنوردی عدم رقابتی بودن آن است. وقتی رقابتی بین کوهنوردان داخلی و خارجی وجود نداشته باشد آنها با تمرکز بیشتری به کوهنوردی می‌پردازند و در شرایط آب و هوایی سالم برای این کار اقدام می‌کنند. برای طراحان سیمرغ، سلامتی و ایمنی کوهنوردان از هر چیزی مهمتر است. به همین دلیل هیچ تفاوتی نمی‌کند که شما برای رسیدن به قله کوهی مثل دماوند کدام مسیر را انتخاب کنید.

شیوه نامه طرح سیمرغ کوهنوردی

برای اینکه شناخت کاملی نسبت به طرح سیمرغ داشته باشیم بهتر است شیوه نامه آن را به طور دقیق بررسی کنیم. طرح سیمرغ کوهنوردی طی یک بخشنامه در ۱۵ آذر ماه ۱۳۹۵ مورد تصویب فدراسیون کوهنوردی قرار گرفت. در این طرح کوهنوردان باید به ۳۱ قله بلند ۳۱ استان کشور صعود کنند. در صورتی که کوهنوردان موفق شوند چنین کاری را انجام دهند لوح و مدال سیمرغ کوه‌های ایران را دریافت خواهند کرد. شیوه نامه طرح سیمرغ کوهنوردی از بخش‌های مختلفی تشکیل شده و تمامی جزئیات طرح در آن موجود می‌باشد.

کوهنوردانی که می‌خواهند طرح سیمرغ را سریعاً اجرا کنند باید با این شیوه نامه آشنا شوند و خط به خط آن را اجرا نمایند. طبیعتاً کوهنوردانی که خلاف قوانین و مقررات شیوه‌نامه طرح سیمرغ عمل کنند موفقیت‌هایشان از بین خواهد رفت. در بخش اول این شیوه‌نامه اهداف و چشم اندازهای طرح کوهنوردی سیمرغ مشخص شده است. یکی از مهمترین اهدافی که فدراسیون کوهنوردی برای این بخش در نظر گرفته کمک به اقتصاد افراد بومی و پاکسازی مسیر کوه از زباله است. در بخش دوم این شیوه‌نامه روی اصول و مبانی فرهنگی و انضباطی تاکید می‌شود. تمامی ضوابط فرهنگی که کوهنوردان در طرح سیمرغ باید رعایت کنند در این بخش مشخص شده است.

در بخش سوم تمامی قوانین و مقرراتی که لازم است کوهنوردان رعایت کنند مشخص شده است. کوهنوردانی که می‌خواهند در طرح کوهنوردی سیمرغ شرکت کنند باید دوره‌های آموزشی گوناگونی را پشت سر گذاشته باشند و مدارک آنها را نشان دهند. ضمناً صعود به قله‌های سیمرغ فقط به صورت تیمی و تحت نظر باشگاه‌هایی که در این زمینه مجوز دارند قابل انجام خواهد بود. در بخش پنجم شیوه نامه مجریان طرح سیمرغ همان باشگاه‌ها قوانین و مقررات را متوجه می‌شوند. مثلاً باشگاه‌ها فقط می‌توانند در هر سفر حداکثر سه قله را صعود کنند و بیشتر از آن تخلف خواهد بود. در بخش پنجم نیز تمامی فرایندهایی که مسئولین استانی در قبال طرح سیمرغ باید انجام دهند مشخص گردیده است.

۳۱ قله طرح سیمرغ

تا اینجا متوجه شدیم که طرح سیمرغ چیست و بر اساس چه ضوابطی می‌توان در آن شرکت کرد. به جرات می‌توان گفت بزرگترین طرح کوهنوردی حال حاضر کشور همین طرح سیمرغ است و افرادی که بتوانند آن را با موفقیت تمام کنند، افتخاری بزرگ کسب خواهند کرد. برای اینکه در طرح سیمرغ شرکت کنید باید ۳۱ قله‌ای که لازم است به آنها صعود نمایید را بشناسید. جذابیت ۳۱ قله طرح سیمرغ کوهنوردی آن است که شما را به سفر بزرگی در کشورمان می‌برد.

اگر بخواهید این طرح را به طور کامل اجرا کنید ناگزیر هستید به همه استان‌های ایران سفر کنید و با فرهنگ و آداب و رسوم آنها از نزدیک آشنا شوید. قطعاً تماشای شهر زیبای تبریز برای فردی که در سیستان و بلوچستان زندگی می‌کرده اتفاقی جذاب و کم نظیر خواهد بود. از طرفی سفر به نقاط گمنام ایران برای افرادی که اکثر عمر خود را در تهران سپری می‌کنند تجربه بی‌نظیری خواهد بود. برای اینکه شناخت بهتری نسبت به طرح کوهنوردی سیمرغ داشته باشید شما را با ۳۱ قله مطرح ایران آشنا خواهیم کرد.

لیست کوه های طرح سیمرغ

همانگونه که گفتیم اصلی‌ترین اطلاعاتی که برای طرح سیمرغ باید به دست آورید، لیست کوه‌های این طرح است. ابتدا سراغ شمال کشور می‌رویم و قله‌های آن در طرح سیمرغ را خدمتتان معرفی می‌کنیم. در استان مازندران بلندترین قله کشور یعنی دماوند هدف اصلی سیمرغ است. در استان‌های گیلان و گلستان نیز سماوس و گاوکشان دو قله‌ای هستند که کوهنوردان باید به دنبال فتح آن‌ها باشند. به طور کلی لیست تمام کوه‌هایی که باید به آنها صعود کنید به صورت زیر است:

ردیف استان قله
۱ تهران خلنو
۲ اصفهان شاهان کوه
۳ قم برف انبار
۴ اردبیل سبلان
۵ آذربایجان شرقی کمال
۶ آذربایجان غربی اورین
۷ قزوین سیالان
۸ زنجان بلقیس
۹ کرمان هزار
۱۰ کرمانشاه پرآو
۱۱ لرستان سنبران
۱۲ کردستان زلیخا
۱۳ هرمزگان تشکر
۱۴ بوشهر پازنان
۱۵ فارس بل
۱۶ سیستان و بلوچستان تفتان
۱۷ یزد شیرکوه
۱۸ خراسان رضوی سیرباد
۱۹ خراسان جنوبی نایبند
۲۰ خراسان شمالی شاه جهان
۲۱ سمنان شاهوار
۲۲ ایلام کان صیفی
۲۳ همدان یخچال
۲۴ البرز شاه البرز
۲۵ چهارمحال و بختیاری کلونچی
۲۶ کهگلویه و بویراحمد قاش مستان
۲۷ مرکزی دومیر
۲۸ مازندران دماوند
۲۹ گلستان گاوکشان
۳۰ گیلان سماموس
۳۱ خوزستان کینو

بلندترین قله ایران، دماوند در استان مازندران است که ۵۶۰۹ متر ارتفاع دارد. احتمالاً برای رسیدن به این قله در طرح سیمرغ باید زمان کافی در نظر بگیرید. بهتر است صعود به دماوند را همزمان با کوه‌های دیگر انجام ندهید و برای آن برنامه مجزا داشته باشید. پایین‌ترین قله را در میان تمام استان‌های کشور بوشهر دارد. برای رسیدن به قله پازنان بوشهر فقط باید ارتفاع ۱۹۶۸ متری را طی کنیم. بقیه قله‌های بلندی که در استان‌های گوناگون جود دارند ارتفاعی بین ۳۰۰۰ تا ۴۸۰۰ متر دارا می‌باشند. فتح تمام این قله‌ها قطعاً کار سختی خواهد بود و بهتر است انجام آن را به صورت گروهی دنبال کنید.

لیست راهنمایان طرح سیمرغ

یکی دیگر از نکاتی که برای انجام طرح سیمرغ باید به آن دقت داشته باشید اسامی راهنمایان این طرح است. فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی برای اینکه کار علاقمندان کوهنوردی را در این زمینه آسان‌تر کند اسامی تمام راهنمایان را منتشر کرده است. در بین تمام راهنمایانی که توسط این فدراسیون معرفی شده‌اند خانم‌ها و آقایان گوناگونی دیده می‌شوند. از طرفی اگر می‌خواهید با راهنمایان استان خودتان ارتباط برقرار کنید بهتر است با مسئول طرح سیمرغ کوهنوردی در استان خودتان ارتباط بگیرید. انجام طرح بزرگی مثل سیمرغ بدون راهنمایی افراد متخصص امکان‌پذیر نخواهد بود.

اگر به دنبال این هستید که در این طرح شرکت کنید حتماً باید با راهنمایانی که معرفی شده‌اند ارتباط بگیرید و با کمک آنها مسیر سخت صعود به مرتفع‌ترین قله‌های ایران را بپیمایید. البته توصیه می‌کنیم حتماً برای به دست آوردن لیست اسامی راهنمایان به اداره ورزش جوانان مراجعه کنید و از طریق هیئت کوهنوردی با افراد قابل اعتماد ارتباط بگیرید. در طرح کوهنوردی سیمرغ هر کسی قابل اعتماد نیست و حتماً باید افرادی را پیدا کنید که در این زمینه به تجربه و تخصص کامل رسیده باشند.

معایب طرح سیمرغ

طرح سیمرغ در حوزه کوهنوردی یک تحول بزرگ است اما بدون ایراد هم نیست. برخی از مهمترین معایب طرح سیمرغ کوهنوردی را با هم مورد بررسی قرار می‌دهیم:

  • برای اینکه بتوانید در طرح سیمرغ شرکت کنید باید پیش نیازهایی را برآورده سازید. مثلاً باید در دوره‌های گوناگونی مثل کارآموزی کوهپیمایی، مقدماتی برف و هواشناسی شرکت کنید. تا زمانی که مدارک این دوره‌ها را نداشته باشید امکان حضور در طرح کوهنوردی سیمرغ را به دست نخواهید آورد.
  • تنها کوهنوردانی می‌توانند نشان سیمرغ را در پایان کار دریافت کنند که گزارش کامل و مستندات فرایندهایی که طی کرده‌اند را ارائه نمایند. طبیعتاً مستندسازی آن هم در شرایط سخت کوهستانی کاری نیست که هر کوهنوردی بتواند به راحتی از پس آن بر بیاید و این یکی از ایرادات طرح بزرگ سیمرغ است.
  • انجام کامل طرح سیمرغ نیاز به زمان طولانی دارد. به نظر می‌رسد حتی کوهنوردان حرفه‌ای هم حداقل باید چند سال از عمر ارزشمند خود را برای این کار صرف کنند. علاوه بر زمان، هزینه انجام این کار هم بسیار زیاد است و کوهنوردانی که منابع مالی کافی نداشته باشند با مشکل جدی در سفرهای خود مواجه خواهند شد.
  • بسیاری از کوهنوردانی که تا به حال موفق شده‌اند طرح کوهنوردی سیمرغ را با موفقیت پشت سر بگذارند پس از آن با یک دوره افسردگی شدید دست و پنجه نرم کرده‌اند. طبیعتاً گذراندن چند سال برای رسیدن به هدفی که آورده مالی خاصی ندارد و از دست دادن فرصت‌های بی‌شمار در طول آن چند سال فشار عصبی و روانی شدیدی به همراه خواهد داشت.

مراحل دریافت نشان سیمرغ

اگر به این نتیجه رسیده‌اید که در طرح سیمرغ شرکت کنید باید این را بدانید که برای دریافت نشان این طرح لازم است مراحل گوناگونی را پشت سر بگذارید. مراحل دریافت نشان سیمرغ عبارتند از:

  • طبیعتاً در اولین گام برای رسیدن به نشان سیمرغ باید طبق ضوابط و قوانین دوره‌های آموزشی گوناگونی را طی کنید و مدارک آنها را به دست آورید. البته برخی از این مدارک را می‌توانید در طول طرح کوهنوردی سیمرغ به دست آورید و پس از پایان کار به مسئولین استانی تحویل دهید.
  • پس از اینکه شرایط ابتدایی لازم برای کوهنوردی را پیدا کردید باید در یک تیم باشگاهی ثبت نام کنید و در قالب باشگاه برای رسیدن به قله‌های سیمرغ تلاش نمایید.
  • تنها افرادی به نشان سیمرغ می‌رسند که مستندات کوهنوردی‌های خود را به همراه داشته باشند. آنها باید مطابق با فرمی که در شیوه نامه طرح سیمرغ کوهنوردی وجود دارد برای هر مرحله از کار گزارش تهیه کنند.
  • تمامی گزارشات و مستندات کوهنوردان به صورت تفکیک شده باید در اختیار مسئول استانی طرح کوهنوردی سیمرغ قرار گیرد. مسئولین استانی مستندات را بررسی کرده و افرادی که واقعاً طرح را پشت سر گذاشته باشند شایسته دریافت نشان سیمرغ معرفی می‌کنند.
  • دقت داشته باشید که برای انجام طرح سیمرغ هیچگونه محدودیت زمانی ندارید و احتمالاً پس از پایان کار در یک همایش بزرگ از شما تقدیر به عمل آمده و نشان اهدا خواهد شد.

برای دریافت نشان سیمرغ چه دوره هایی الزامی است؟

همانگونه که گفتیم یکی از شرایط مهم برای دریافت نشان سیمرغ پشت سر گذاشتن دوره‌های کارآموزی گوناگونی است. مهمترین دوره‌هایی که در طرح سیمرغ کوهنوردی باید پشت سر بگذارید به صورت زیر هستند:

  • یکی از اولین مدارکی که باید ارائه نمایید مربوط به دوره کوهپیمایی و مقدماتی سنگنوردی می‌شود.
  • تنها افرادی به نشان سیمرغ می‌رسند که دوره برف و کار با قطب نما و نقشه خوانی را کاملاً یاد گرفته باشند.
  • از دیگر دوره‌هایی که لازم است مدرک آن را به مسئولین استانی ارائه نمایید کارگاه کار با جی پی اس و پزشکی کوهستان است.
  • دوره محیط زیست کوهستان و هواشناسی از دیگر دوره‌هایی هستند که کوهنوردان علاقمند باید آنها را پشت سر بگذارند تا به موفقیت برسند.

جمع بندی

طرح سیمرغ کوهنوردی یکی از مهم‌ترین طرح‌هایی است که فدراسیون کوهنوردی برای علاقمندان این رشته ورزشی طراحی کرده است. در طی این طرح کوهنوردان باید به ۳۱ قله مرتفع ۳۱ استان صعود کنند. البته برای انجام طرح کوهنوردی ورزشکاران باید در قالب تیم و باشگاه معرفی شوند و دوره‌های گوناگونی را هم پشت سر گذاشته باشند. با وجود آنکه طرح سیمرغ یک دوره فرسایشی و طولانی مدت را شامل می‌شود اما انجام آن می‌تواند هیجان زیادی برای کوهنوردان به همراه داشته و نهایتاً منجر به دریافت نشان سیمرغ گردد. نشان سیمرغ در حال حاضر یکی از معتبرترین مدال‌های حوزه کوهنوردی در ایران است.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *